Batavus-eigenaar reorganiseert: tot 150 banen geschrapt

Batavus-eigenaar reorganiseert: tot 150 banen geschrapt

2 fabrieken worden samengevoegd en een deel van de productie wordt verplaatst naar Hongarije en Turkije.

Accell Group, het moederbedrijf van Batavus, Sparta en Koga, gaat reorganiseren. Het bedrijf voegt 2 productielocaties samen, waarbij 100 tot 150 banen komen te vervallen in fabrieken in Heerenveen. 

Naast dat de 2 fabrieken worden samengevoegd, wordt ook een deel van de productie verplaatst naar andere Europese locaties van Accell Group. Volgens Tjeerd Jegen, die er eind vorig jaar is aangesteld als topman, zorgt dit ervoor dat Accell Group een 'efficiënter en minder complex bedrijf' wordt. "We zullen alle merken in Heerenveen blijven produceren, maar ik ben ervan overtuigd dat de iconische merken uit ons portfolio kunnen profiteren van verdere integratie in ons Europese platform."

Het reorganisatieplan baart FNV zorgen. Nu een deel van de productie wordt verplaatst naar lagelonenlanden Hongarije en Turkije, vreest de vakbond voor het voortbestaan van de fabriek in Heerenveen, waar 320 vaste medewerkers in dienst zijn. "Als er dan niet snel geïnvesteerd wordt in nieuwe productieprocessen, dan voorzie ik op korte termijn een tweede reorganisatiegolf op ons afkomen; met uiteindelijk einde oefening van Accell in Nederland", aldus FNV-bestuurder Erik Kotters.

Volgens Accell Group wordt er nauw samen gewerkt met de vakbonden, om duidelijkheid voor het personeel te waarborgen. "We zullen ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en bij te staan", aldus Jegen. 

Voorraadproblemen
Vorig jaar bleek dat het bedrijf in zijn maag zit met een grote voorraad aan fietsen. Zo namen de voorraden van het moederbedrijf van Babboe en Batavus in 2022 toe met 70 procent, ter waarde van 936 miljoen euro in totaal. Dat had zijn weerslag op de winst, die met meer dan de helft kelderde.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!