Detailhandel: meer omzet, veel meer faillissementen

Detailhandel: meer omzet, veel meer faillissementen

De omzet van de Nederlandse detailhandel nam in het vierde kwartaal van 2023 met 4 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal faillissementen lag een flink stuk hoger dan een jaar eerder in deze periode. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Een groot deel van de omzetgroei is het gevolg van prijsstijging, want het verkoopvolume nam slechts met 0,3 procent toe. Dat de omzetgroei mede te danken is aan een hoger verkoopvolume, al was dat minimaal, was wel voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2022.

De omzet in de foodsector steeg met 5,1 procent in het vierde kwartaal van 2023, terwijl het verkoopvolume met 0,9 procent daalde. De non-foodsector kreeg er 2 procent omzet bij ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar zag zijn verkoopvolume licht dalen (-0,4 procent). De online omzet van detailhandelaren nam in het vierde kwartaal met 1,3 procent toe.

Faillissementen
In totaal gingen er in het vierde kwartaal van vorig jaar 117 detailhandelaren failliet. Het aantal faillissementen in de branche nam daardoor met ruim 80 procent toe in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022. Van alle uitgesproken faillissementen in het laatste kwartaal van 2023 was 13 procent een bedrijf in de detailhandel. Dat is het hoogste aandeel in de laatste 6 jaar.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!