Verbouwen in Westfield Mall of the Netherlands: “Merken hoeven zich creatief niet in te houden”

Verbouwen in Westfield Mall of the Netherlands: “Merken hoeven zich creatief niet in te houden”

Met 280 huurders onder één dak is er altijd wel ergens een verbouwing aan de gang in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. Sydney Koster is namens vastgoedeigenaar Unibail-Rodamco-Westfield verantwoordelijk voor de uitstraling van de mall. Hij vertelt over de rol die een partner als Bulsink speelt bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden en over de samenwerking die hij nastreeft in de relatie met huurders. “We werken samen aan resultaat en dat vind ik het mooiste dat er is.”

“Een nieuwe huurder, een zittende huurder die een grotere locatie wil, een andere plek, of een tweede winkel; het is een continu proces”, vertelt Senior Design Manager Sydney Koster. “Als je rekent met gemiddeld tien procent van 280 formules, ben je altijd wel met twintig, dertig partijen in gesprek over een ontwerp.” 

“Een design moet passen bij het DNA van de retailer én aansluiten bij de uitstraling van de verschillende gebieden binnen onze mall”, benadrukt hij. “Daarvoor zijn guidelines belangrijk. Tegelijkertijd zeg ik: leg die guidelines weg als je met een huurder om tafel gaat. Het gaat erom dat je eerst naar elkaar luistert.”


Hero-status
“Het is ons doel om elke huurder de hero-status te geven. Als jij de held van de straat wil zijn, dan moet je willen nadenken over je eigen concept. Dat is een gave uitdaging voor veel retailers omdat er bij ons heel veel wél kan wat in de winkelstraat niet kan. In een Nederlandse winkelstraat mag je de pui niet zomaar schilderen. Je bent beperkt in wat er mag op het gebied van signing. Daardoor zijn designers normaal gesproken vooral bezig met het interieur van de winkel. Wij beginnen juist bij de buitenkant en werken van daaruit verder door naar binnen. We gebruiken nauwelijks glas in de façade, er is geen voordeur. En we gaan soms over de demarcatielijn heen, met pop-outs en pop-ins.” 

“Xenos heeft bijvoorbeeld een ronddraaiende X die deels de mall in komt. De flagship store van Samsung heeft een ‘digital dream’ in de façade; een creatief ontworpen scherm waar mensen echt voor stil blijven staan. Rituals heeft een boom van vier meter die door de façade de mall in gaat. Dat soort ervaringen kun je in een normale winkelstraat niet creëren. Merken hoeven zich creatief niet in te houden. Ze kunnen helemaal zichzelf zijn. Het mooiste vind ik om samen met die merken te kijken hoe we daarin steeds een stapje verder kunnen gaan.”

Duurzame bril
“Daarnaast kijken we als designers ook door een duurzame bril. Welke onderdelen zitten er in een opgeleverde unit die we kunnen bewaren voor een volgende huurder? Huurders zijn daar ook blij mee, want waarom zou je geld uitgeven aan nieuwe dingen als je ook kunt hergebruiken? Het is een leuke uitdaging om daar goed mee om te gaan en tegelijkertijd het DNA van het merk herkenbaar te maken.”


Bulsink als bouwpartner: ‘altijd bereid om mee te denken’

In het uitvoeringstraject hebben ze bij Westfield Mall of the Netherlands regelmatig te maken met bouwbedrijf Bulsink, vertelt Sydney: “Soms hebben merken al een relatie met een bepaalde bouwer, maar vaak krijgen we ook de vraag of we iemand kunnen aanbevelen. Dan kijken we naar bouwbedrijven die hier al eerder naar behoren hebben gewerkt. Het mooie van Bulsink vind ik dat ze altijd bereid zijn om mee te denken. Als het design op tafel ligt, is het meteen: hoe kunnen we dit maken? Het is een partij die open staat voor wat er op de tekening staat. Die zich inleeft in een merk, vanuit het oogpunt van maakbaarheid en haalbaarheid.” 

“In principe is elke retailer vrij om zelf een bouwer te benaderen, zolang alles binnen de reglementen gebeurt. We hebben strenge eisen op het gebied van transport, BREEAM, brandveiligheid. We hebben sustainability-eisen. En je mag natuurlijk geen overlast veroorzaken, want je hebt te maken met een running mall waar op jaarbasis tussen de 15 en 16 miljoen bezoekers komen. Ook tijdens het bouwproces is het daarom belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft. Daarvoor hebben we een team van tennant coordinators, die huurders begeleiden gedurende de bouw. Wij als vastgoedeigenaar, de retailers in onze mall, partners als Bulsink: we werken samen aan resultaat en dat vind ik het mooiste wat er is.”  

Je formule uitbreiden in binnen- of buitenland? Een nieuw merkconcept doorvoeren in een winkelcentrum of winkelstraat? Bulsink is dé aannemer voor bouwprojecten in de retail. Check bulsink.com/retail voor inspiratie en informatie.
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!