‘Passagierstrein ook te gebruiken voor pakketvervoer’

‘Passagierstrein ook te gebruiken voor pakketvervoer’

Het is in bepaalde situaties mogelijk om passagierstreinen in te zetten voor pakketgoederen. Dat blijkt uit onderzoek van TU Delft, TNO en Royal HaskoningDHV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De onderzoekers zien mogelijkheden om in totaal 15.000 vrachtwagenladingen per dag te besparen. Daarvoor zullen er op verschillende gebieden, zoals techniek, IT, veiligheid en regelgeving nog wel zaken moeten worden aangepast. Ook zijn lang niet alle treinen geschikt om pakketten te vervoeren.

Als de verkenning voor het plan volgend jaar wordt gestart, zou er tussen 2035 en 2050 een volledige landelijke dekking kunnen zijn voor dit plan. In de eerste fase, vanaf 2025, zouden winkels op stations op deze manier bevoorraad kunnen worden. Ook pakketten kunnen dan afgehaald worden bij de grote stations.

De onderzoekspartijen merken daarbij op dat het plan alleen doorgang kan vinden ten tijde van onbenutte vervoerscapaciteit. Zo lijken bijvoorbeeld de dinsdag- en donderdagspits volledig uitgesloten van vervoer van pakketjes.

De onderzoeksresultaten zijn beschikbaar naar aanleiding van een initiatief uit de Tweede Kamer in 2020, waarbij het bestuursorgaan een oplossing zocht voor de onderbezetting van treinen en het optimaal benutten van passagierstreinen voor goederentransport. In Nederland reden er vroeger zogenoemde posttreinen. Vanaf 1979 is deze vorm van pakketvervoer gestopt.

Reacties 1


Hbm Blom 25 mrt, 19:20

Tjonge jonge wat een armoe. We zijn erin geslaagd distributie in zulke kleine fracties uiteen te slaan dat alle wegen vol staan met busjes en praktisch lege vrachtauto's. En nu laten 'deskundigen' het oog vallen op passagierstreinen. Weten die lieden wel hoever stations van distributiecentra af liggen? En ik zie geen laadkades of ruimte daarvoor bij Utrecht CS of Amsterdam Amstel. Wat zou er gebeuren met personen (OV) verkeer van en naar station? Moet dat ook vastlopen dank zij pakketdiensten?

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!