'Oud-directeuren Action ontweken voor 25 miljoen aan belasting'

'Oud-directeuren Action ontweken voor 25 miljoen aan belasting'

2 oud-directeuren van Action hebben meer dan 50 miljoen euro belastingvrij geïncasseerd via aandelenpakketten. Hoewel het gebruikmaken van de expatregeling niet illegaal is, wil de fiscus hen alsnog vervolgen voor belastingontwijking. Dat blijkt uit onderzoek van NRC

De 2 buitenlandse directeuren behoorden in Nederland tot 2018 tot het directieteam. Beiden hebben bij hun aanstelling aandelen aangeschaft. De Deense financieel directeur kocht in 2015 voor 7 miljoen euro aan aandelen, die hij 3 jaar later met 15 miljoen euro winst verkocht. De Britse commercieel directeur verkocht zijn aandelen in 2018 met 17 miljoen euro winst.

Met de 32 miljoen euro winst en de 19 miljoen euro aan onbelast ontvangen dividend, hebben de directeuren voor 51 miljoen euro belastingvrij geïnd.

Hoger beroep
Met het betalen van de directeuren heeft investeringsmaatschappij 3i, het moederbedrijf van Action, gebruikgemaakt van de expatregeling. Hierbij hoeven buitenlandse werknemers in Nederland de eerste jaren geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van het salaris. De directeuren waren daarnaast 'partieel buitenlands belastingplichtig', waarmee hun aandelen niet in Nederland worden belast. Daarmee hebben ze volgens de fiscus voor 25 miljoen euro aan belasting ontweken.

De constructie met de ‘partiële buitenlandse belastingplicht’ is niet expliciet verboden, oordeelt de rechtbank in beide gevallen. De Belastingdienst gaat in hoger beroep om de 2 oud-directeuren alsnog te vervolgen voor belastingontwijking. Vanaf 2027 is de expatregeling verleden tijd wegens een wetswijziging.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!