Subway in de clinch met franchisebemiddelaars

Subway in de clinch met franchisebemiddelaars

Subway wil van een aantal franchisebemiddelaars het contract beëindigen. De tussenpersonen noemen dit onterecht en hebben Subway voor de rechter gedaagd, zo blijkt uit onderzoek van het FD.

De bemiddelaars zijn zogenoemde development agents, die worden ingezet om op lokaal niveau plaatsen te ontdekken voor nieuwe Subway-restaurants. Ook helpen ze met het verbouwen en openen van de eetgelegenheden. Volgens de klagers wil Subway van de samenwerking af omdat ze een derde van de vergoeding ontvangen, die de door hen aangebrachte franchisenemer aan Subway betaalt. Die fee zou bij de contractbeëindiging naar de keten zelf gaan.

De franchisebemiddelaars stellen dat Subway nu verschillende redenen aangrijpt om van deze contracten af te komen. 6 tussenpersonen spannen een rechtszaak aan omdat hun contractbeëindiging niet terecht zou zijn.

“Veel soortgelijke deals zijn al beëindigd”, zo stelt de advocaat van enkele bemiddelaars. Hoeveel van deze procedures er lopen en afgerond zijn, is niet bekend, omdat deze in het geheim plaatsvinden. Ook de uitkomsten zijn niet bekend. Wel is bekend dat Subway ook in India en Zuid-Korea soortgelijke conflicten heeft.

De rechtszaak is in Amsterdam aanhangig gemaakt, omdat een holding van Subway in onze hoofdstad is gevestigd. De Amsterdamse rechtbank heeft zichzelf echter onbevoegd verklaard en stuurt de bemiddelaars naar New York, om de kwestie daar bij de rechtbank verder aan te vechten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!