‘Minder winkeliers in binnensteden’

‘Minder winkeliers in binnensteden’

Uit onderzoek van Colliers blijkt dat de oplopende kosten voor detailhandellaren zorgt voor meer leegstand in de Nederlandse binnenstad.

Het aandeel detailhandelaren in de binnensteden is opnieuw gedaald. Inmiddels bestaat meer dan de helft van de winkelruimten uit horeca, dienstverlening of cultuur en ontspanning, zo blijkt uit het winkelmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers.

De traditionele winkels worden met name vervangen door fastfoodzaken en zaken in persoonlijke verzorging, zoals nagelstudio’s, tattoo- en piercingsshops en kappers. Wel zijn tweedehandswinkels of locaties waar men reparaties kan laten uitvoeren, in opkomst. Fashionretailers zijn de grootste slachtoffers in de winkelstraten. Afgelopen jaar verdwenen er meer dan 100. In de afgelopen 10 jaar zelfs meer dan 1.000.

Volgens het onderzoek zijn de stijgende kosten de grootste bottleneck voor retailers. “Daarnaast maakt online shoppen het overbodig om op elke hoek van de straat een verkooppunt te hebben. Merken kiezen vaker voor één grote showroom in de belangrijkste winkelstraat van de stad", aldus Bart van den Meer, namens Collier.

Leegstand
Uit het onderzoek blijkt dat in de 40 grootste binnensteden steeds meer leegstand is. In totaal staan 2500 panden leeg: 8,3 procent van het totaal. De kleinere plaatsen kampen met gemiddeld 11 procent leegstand. In steden met 70.000 tot 100.000 inwoners hebben inmiddels 1 op de 10 winkels geen huurder. Deze steden hebben vooral concurrentie van grote steden, waar mensen een dagje naartoe gaan, en van de lokale wijkwinkelcentra.

In de grote steden is de leegstand gemiddeld 6,1 procent. Rotterdam is daarvan de negatieve uitschieter met een leegstand van 10 procent.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!