Big Bazar gaat reorganiseren in België

Big Bazar gaat reorganiseren in België

Hoeveel van de 10 Belgische filialen er worden gesloten, is nog niet bekend. 

Koopjesketen Big Bazar verkeert ook in zwaar weer in België. Het bedrijf kondigt aan te gaan reorganiseren, met mogelijke winkelsluitingen als gevolg. Dat bevestigt het bedrijf aan RetailTrends.

Big Bazar is toegelaten tot de Procedure Gerechtelijke Reorganisatie (PGR), waarmee de Belgische NV toestemming heeft gekregen om te herstructureren. Onderdeel hiervan is dat het winkelbestand van de keten wordt herzien. Op dit moment heeft Big Bazar 10 filialen in het land. Onduidelijk is nog hoeveel en welke winkels hun deuren gaan sluiten. Wel benadrukt het bedrijf gedwongen ontslagen te willen voorkomen: het personeel dat te maken krijgt met winkelsluitingen wordt een andere baan geboden.

Naar eigen zeggen zijn de problemen van Big Bazar in België ontstaan toen de Nederlandse tak eind vorig jaar failliet ging. Onder leiding van ceo Heerke Kooistra startte de Belgische tak door. Dit bleek een omvangrijkere operatie dan gedacht. Zo werden de winkels in Belgie niet meer bevoorraad vanuit Nederland, waardoor de omzetniveaus ver achterbleven. Ook zou de Nederlandse entiteit alle backoffice-werkzaamheden voor zijn rekening hebben genomen, waardoor het nu nodig is om de organisatie opnieuw in te richten. 

Kleinere winkels 
Hoewel er waarschijnlijk winkels dichtgaan, zegt de koopjesketen wel actief te zoeken naar nieuwe filialen met een kleiner winkeloppervlak in stadscentra en winkelgebieden. Waar Big Bazar nu grotere winkels heeft, van tussen de 600 en 1.000 vierkante meter, zoekt het bedrijf in België kleinere locaties in stadscentra en winkelgebieden. In juni opent het bedrijf zijn eerste Belgische vestiging volgens een nieuw format. Het is nog niet bekend of alle grotere vestigingen op termijn blijven bestaan.

Betalingsachterstanden
Eerder dit jaar leek al sprake van te zijn van financiële tegenslag: de koopjesketen zou toen kampen met betalingsachterstanden van 2 leveranciers. Ceo Jerke Kooistra benadrukte toen dat deze niet vielen onder de nieuwe Belgische NV. Invorderingsbedrijf Amsterdam zou hebben geprobeerd te verhalen op Big Bazar in België. “Er is geen sprake van een faillissement, we zijn met alle leveranciers goed in gesprek”, aldus Kooistra toen.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!