Basta failliet door 'moeilijkheden in interieurbranche'

Basta failliet door 'moeilijkheden in interieurbranche'

De bestuurders van het duurzame meubelmerk zien er geen brood in het merk weer (gedeeltelijk) terug te kopen.

Het duurzame meubelmerk Basta is begin vorige maand failliet gegaan door tegenvallende verkopen, staat in het eerste faillissementsverslag. De bestuurders wijzen erop dat de hele interieurbranche het moeilijk heeft.

Basta ging begin deze maand failliet. Het merk is eind 2022 opgericht door Marcel Wanders, medeoprichter van designlabel Moooi, en het Finse duo achter de designmerken One Nordic & Hem. Het hoofdkantoor van Basta is gevestigd in Amsterdam, met daarnaast een werkplaats en een showroom. Ook in Helsinki bevonden zich een werkplaats en een showroom. 

Te weinig omzet
Uit het eerste faillissementsverslag van curator Joris Opstroom blijkt dat in 2023, het jaar na de oprichting, het merk direct al zo'n 6 ton in het rood belandde. Naar eigen zeggen heeft Basta enige tijd geworsteld met zijn merkpropositie. Toen het besloot zich te richten op het hogere middensegment, werd er fors geïnvesteerd in marketing. 

Toch bleek de verkoop van sofa's flink tegen te vallen: de omzet viel te laag uit om alle (hoge) kosten te kunnen dekken. De vennootschappen in Finland, die ook onder de bv vielen, werden in de financiële moeilijkheden mee getrokken. Er waren meerdere kapitaalinjecties nodig. Toen de grootste aandeelhouder en investeerder stopte met het aanvullen van de verliezen en overige financiering uitbleef, deed Basta een verzoek tot uitstel van betaling. Kort hierna werd de surseance van betaling omgezet in faillissement. 

Hoewel de huidige bestuurders geen interesse hebben om Basta (deels) te kopen, hebben wel andere partijen hun interesse getoond in een doorstart. De curator bereidt een veiling van de bedrijfsmiddelen voor. Opstroom meldde eerder al aan RetailTrends dat het lastig is in te schatten hoe serieus de interesse in het merk is.

De bestuurders van Basta benadrukken in het verslag dat de hele woon- en interieurbranche het moeilijk heeft. Dat blijkt: naast Basta ging vorige maand ook meubelmerk Fest failliet.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!