Supermarkten en meubelwinkels boeken minder omzet

Supermarkten en meubelwinkels boeken minder omzet

Supermarken en winkels in overige huishoudartikelen, zoals meubels en verlichting, waren in het tweede kwartaal de grote verliezers. Ze zagen de omzet dalen en verkochten ook minder producten. De totale detailhandel boekte wel een plusje. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij supermarkten daalde de omzet met 1,4 procent, terwijl het verkoopvolume 3,6 procent lager was dan in hetzelfde kwartaal in 2023. Speciaalzaken, zoals kaaswinkels en slagerijen, boekten juist meer omzet (+3,4 procent) en zagen het volume met 0,2 procent toenemen. Winkels in overige huishoudartikelen noteerden de grootste omzetdaling: -7,6 procent. Het volume viel 0,6 procent lager uit.

Kledingwinkels zagen de omzet licht dalen en vooral drogisterijen, doe-het-zelfwinkels en winkels in consumentenelektronica gingen erop vooruit. De laatste categorie was de uitschieter, met een omzetstijging van 4,4 procent. 

Online
In het tweede kwartaal nam de online omzet van detailhandelaren met 4 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat was te danken aan winkels die alleen online verkopen: daar was de stijging ruim 9 procent. Bij detaillisten die ook in de winkelstraat zijn te vinden, daalde de online omzet met 2,5 procent.

Al met al zette de detailhandel 1,2 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam volgens het CBS doordat er meer producten werden verkocht. De gemiddelde verkoopprijzen lagen ietsje lager dan vorig jaar.

Faillissementen
In het tweede kwartaal gingen 66 bedrijven in de detailhandel failliet. Dat is een toename van 12 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2023, toen er 59 faillissementen werden uitgesproken. De toename was naar verhouding minder groot dan in het gehele bedrijfsleven (34 procent). 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!