Ruim 60 miljoen euro verlies voor Esprit Nederland

Ruim 60 miljoen euro verlies voor Esprit Nederland

In 2023 was er een verlies van ruim 43 miljoen euro. In het boekjaar 2024, dat werd afgebroken door het faillissement, noteerde het bedrijf al een verlies van 24 miljoen.

Esprit Nederland leed in 2023 en 2024 bij elkaar opgeteld ruim 60 miljoen euro verlies. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator.

In 2023 was er een verlies van ruim 43 miljoen euro. In het boekjaar 2024, dat werd afgebroken door het faillissement, noteerde het bedrijf al een verlies van 24 miljoen. Daardoor komt het totaal uit op een verlies van 67 miljoen euro. Dit terwijl er slechts 36 miljoen euro omzet werd geboekt.

De curatoren laten verder in het verslag weten dat ze nog onderzoek moeten doen naar de oorzaken van het faillissement. De Nederlandse tak had ten tijde van het faillissement 218 personeelsleden, die zoals gebruikelijk bij bankroet, collectief zijn ontslagen.

De schuld bedraagt voorlopig minimaal 58 miljoen euro, waarvan zo'n 55 miljoen euro aan groepsvennootschappen - het gaat daarbij om financiering en leningen. "Er zal ook een fiscale schuld zijn, maar de omvang daarvan is nog niet duidelijk", meldt curator Erik Schuurs aan RetailTrends. 

Geen doorstart
Esprit Nederland vroeg op 23 juli faillissement aan. De curator constateerde toen al snel dat er geen doorstartmogelijkheden waren. Dit kwam mede doordat er vrijwel geen voorraad was en er ook geen herfst/wintercollectie was geproduceerd.

Esprit heeft het in zijn geheel moeilijk in Europa. Zo zijn vrijwel alle entiteiten apart van elkaar failliet gegaan. Toch was er ook positief nieuws te melden door de Holding. Esprit Holdings verwacht een flinke verbetering van de cijfers in het eerste halfjaar van 2024. Dit is het gevolg van de herstructurering en de verkoop van verschillende takken in Europa.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!