Friesland: 15 procent minder winkels dan in 2017

Friesland: 15 procent minder winkels dan in 2017

In de provincie Friesland zijn in 7 jaar tijd 637 winkels verdwenen. Er zijn er nog 3.611 over, 15 procent minder dan in 2017. Dat blijkt uit een koopstromenonderzoek in opdracht van de provincie.

Er zijn vooral veel modezaken, elektronicawinkels en doe-het-zelfzaken gesloten. "Maar ook het aantal dagelijkse winkels daalde met 7,2 procent", staat in het rapport. Het gaat daarbij vooral om verswinkels.

Leegstand
De leegstand is wel flink teruggelopen. Dat komt vooral doordat winkelpanden andere bestemmingen hebben gekregen, zoals woningen. In Friesland staan nog 433 winkelpanden leeg. Dat is een daling van ruim 27 procent ten opzichte van 2017, toen er 594 winkelpanden leeg stonden. 

Gekeken naar winkelvloeroppervlakte is de daling nog aanzienlijker. Van meer dan 159.000 vierkante meter in 2017 naar ruim 83.000 vierkante meter nu, een afname van ruim 47 procent. Friesland heeft het laagste leegstandspercentage van Nederland. "We durven te beweren dat gericht beleid hier heeft gewerkt."

Omzet
De Friese retailmarkt is goed voor een omzet van ruim 4,2 miljard euro. Ongeveer de helft van de bestedingen vindt in dagelijkse winkels plaats, vooral in supermarkten. Het onlinekanaal is goed voor 0,6 miljard euro. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door Ipsos I&O, in samenwerking met BRDG Advies. In maart en april 2024 hebben ruim 16.700 inwoners van Friesland en van randgemeenten in Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen een online enquête ingevuld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!