Meerderheid Nederlanders is tegen limiet van 3.000 euro bij contante betalingen

Meerderheid Nederlanders is tegen limiet van 3.000 euro bij contante betalingen

Van de Nederlanders is 56 procent tegen het instellen van een limiet van 3.000 euro bij contante betalingen. De overige 44 procent steunt dit wetsvoorstel van het kabinet, dat moet bijdragen aan het bestrijden van geld witwassen door criminelen. Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Bank.nl onder 1.000 respondenten. 

Hoewel een meerderheid aangeeft de maatregel niet te steunen, geeft 30 procent aan ooit daadwerkelijk een betaling van 3.000 euro of meer in contanten te hebben afgerekend. In de meeste gevallen gaat dit om de aanschaf van een auto.

Een grote meerderheid van 79 procent vindt dat contant geld overal in Nederland geaccepteerd moet worden. Verder heeft bijna de helft (49 procent) wel eens met contant geld willen afrekenen, om er vervolgens achter te komen dat dit niet mogelijk was. 

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat van alle kassabetalingen in 2023 slechts 20 procent met contant geld werd afgerekend. In 2014 werd voor het laatst meer dan de helft van de betalingen met cash voldaan (53 procent). De Tweede Kamer nam onlangs een amendement aan over een acceptatieplicht van contant geld. Bij de uitwerking zal er volgens minister Heinen van Financiën (VVD) wel gekeken worden naar veiligheidsuitzonderingen voor ondernemers met een hoog risico op overvallen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!