Kaartje2go is een bekende naam in e-commerce. Ook de kaartenmarkt kent zijn uitdagingen. Hoe het bedrijf standhoudt? Cco Janco Klijnstra vertelt er alles over tijdens de Webwinkel Vakdagen (WWV).
Branded content
“Mensen blijven altijd verbinding zoeken. Zeker in onrustige tijden zoals nu. Het sturen van een gepersonaliseerd en origineel kaartje is een goede manier om een ander blij te maken. We zijn blijmakers. Daarom keren klanten steeds bij ons terug”, vertelt cco Janco Klijnstra van Kaartje2go.
Het bedrijf uit Zwolle bestaat bijna 20 jaar en ontwikkelde zich in die tijd van starter op een zolderkamer tot de onderneming van meer dan 100 medewerkers nu. Op het onlineplatform heeft de klant inmiddels keuze uit meer dan 60.000 kaartontwerpen, die kunnen worden gepersonaliseerd met een foto, filmpje of – de laatste innovatie – het eigen handschrift van de afzender. Een kwestie van enkele drukken op de knoppen en Kaartje2go doet de rest. Inmiddels is het bedrijf ook actief in België en Duitsland.
De bedrijfsmissie van mensen blij maken, verbinden en verrassen staat volgens Klijnstra nog altijd overeind. De digitale kaartenwinkel won verschillende prijzen, waaronder die voor beste mobiele app in 2024.
De kracht van post
Een kaartje blijft hangen, zowel letterlijk als figuurlijk. “De kaart is nog steeds onverminderd populair maar er zijn uitdagingen in de vorm van culturele verschillen met de buitenlandse markt, de integratie van AI en bezorging. In mijn keynote op WWV ga ik dieper in op de kansen en de uitdagingen waarmee wij te maken hebben. Een tipje van de sluier? Een persoonlijk kaartje heeft nu juist een nog hogere attentiewaarde. Externe factoren zorgen wel dat Kaartje2go nóg relevanter moet zijn. Met onze producten bijvoorbeeld. Al zitten we er ook bovenop met een goed verwachtingsmanagement en het bieden van meer bezorg- en cadeaukeuze.”
De online kaartenaanbieder dankt zijn succes eveneens aan service en klantvriendelijkheid. Het bedrijf neemt feedback uit zijn jaarlijkse enquête onder klanten volgens de cco uiterst serieus. “Zo rolde eruit dat een groot deel van hen behoefte had aan andere producten dan kaarten om het plaatje van een feestelijke gelegenheid compleet te maken. Daarom bieden we nu accessoires zoals geboorteborden aan en kun je cadeautjes zoals zelfopblaasbare ballonnen meesturen met een kaart. Ook op die bredere consumentenvraag ga ik tijdens mijn keynote in. Daarnaast bespreek ik onze uitdagingen in de zakelijke markt.”
Stijgende advertentiekosten
Een belangrijk vraagstuk, en een bredere ontwikkeling in e-commerce die Klijnstra signaleert, is de vraag hoe je nieuwe klantgroepen aanboort als de kosten voor online adverteren stijgen. Het vraagt om andere strategieën, merkt hij op.
Kaartje2go gaat daarom al enige tijd joint promotions aan. Oftewel: samenwerkingen met andere merken. “Die merken verhogen hun NPS met een gratis kaart voor hun klanten, wij spelen onszelf in de kijker. Ik laat verschillende cases zien, waarmee we zowel de zakelijke markt bereiken als de particuliere. In Duitsland sloegen we de handen bijvoorbeeld ineen met een grote telecomprovider. Duitsers zijn veel minder gewend om rechtstreeks kaartjes te sturen bij gelegenheden zoals verjaardag en felicitaties, en dus ook minder bekend met de optie van online versturen. Zo maken ze op een leuke manier kennis met ons.”
Gevraagd naar verdere ontwikkelingen in zijn vakgebied, noemt Klijnstra de intrede van AI als een belangrijke. Daarnaast heeft de stijging van frankeerkosten impact: “De prijzen van postzegels en brievenbuspakketjes liggen steeds dichter bij elkaar. Je kunt de klant de optie bieden van een pakketje. Dan heeft diegene ook meteen een track-and-trace-code. We doen er alles aan om de klant vast te houden, en sturen ook persoonlijke kaarten naar oude klanten om hen te reactiveren. Ook dat is de kracht van post.”
Reacties 0