'Pakketstroom uit China groeit douane boven het hoofd'

'Pakketstroom uit China groeit douane boven het hoofd'

Toezichthouders hebben in een gesprek met Kamerleden de noodklok geluid over de toestroom van pakketjes van buiten de Europese Unie. Het zou voor de douane nauwelijks mogelijk zijn die grote aantallen te controleren.

Volgens de NOS waarschuwde de inspecteur-generaal generaal Mattheus Wassenaar van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat het bijna onmogelijk om de gevaarlijke producten eruit te halen. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg,” zei hij. Uit inspecties blijkt dat 85 tot 95 procent van de producten van platforms als Shein, AliExpress en Temu niet voldoet aan de Europese regels. Daarbij gaat het onder meer om speelgoed met verstikkingsgevaar, elektronica die kan ontbranden of producten waarin verboden stoffen zoals lood zijn verwerkt. 

De grote toestroom aan pakketjes uit met name China is vooral te wijten aan het feit dat fabrikanten tegenwoordig kleine pakketjes rechtstreeks naar consumenten verzenden. Deze werkwijze is goedkoper dan producten in bulk naar Nederlandse distributiecentra sturen, omdat er bij bestellingen onder de 150 euro geen importheffing hoeft te worden betaald.

Rotterdamse haven
Jaarlijks komen ruim 1 miljard van deze pakketjes via Nederland de EU binnen, goed voor 40 procent van de totale e-commerce import. Nederland speelt door onder meer de Rotterdamse haven een belangrijke rol als doorvoerland. Het grootste deel van de miljoenen pakketten gaat door naar andere Europese landen.

Een ander probleem is dat grote Aziatische platforms vaak geen vertegenwoordiging in Europa hebben. Toezichthouders kunnen hen daardoor nauwelijks aanspreken op onveilige producten. De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de douane pleiten voor een Europese verplichting om zo’n vertegenwoordiger aan te stellen, zodat de handhaving beter kan worden geregeld.

In februari werd bekend dat de Europese Unie douanecontroles wilde gaan opvoeren op goederen die rechtstreeks door e-commerce retailers van buiten Europa naar consumenten worden verzonden. Europese retailers klagen al tijden over een oneerlijk concurrentieveld. Ook stelde de Europese Commissie een onderzoek in naar Temu om te bepalen of het bedrijf zich aan de regels houdt om de verkoop van illegale producten op het platform te voorkomen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!