'Ingezamelde kleding komt vaak terecht in ontwikkelingsland'

'Ingezamelde kleding komt vaak terecht in ontwikkelingsland'

Kleding die bij grote modeketens wordt ingeleverd, komt vaak in ontwikkelingslanden terecht. Dat blijkt uit onderzoek van het consumentenprogramma Radar.

Radar leverde in juni 2024 12 kledingstukken in bij C&A, H&M, Primark en Zara, en stopte daar GPS-trackers in om de volledige route te kunnen volgen. Een jaar later blijkt dat ze samen ruim 84.000 kilometer hebben afgelegd. "Dat is 2 keer de wereld om." 

7 van de 12 artikelen zijn volgens het consumentenprogramma naar ontwikkelingslanden verscheept. Soms belandde het daar op een kledingmarkt of bij een groothandel, een andere keer was het onduidelijk waar het precies terechtkwam. Slechts 2 kledingstukken (van Zara) kwamen in Nederland in de kringloop terecht, nog eens 2 werden gerecycled. Radar raakte 1 kledingstuk kwijt.

Reacties
Bij Primark ging het om een kinderjas, een lange zwarte broek en een wollen winterjas die via zijn Litouwse recyclingpartner in ontwikkelingslanden belandden. De keten spreekt van een 'serieuze kwestie' en heeft een onderzoek ingesteld. 

H&M meldt dat het zich 'er nederig van bewust' is dat de industrie nog steeds voor uitdagingen staat. Het Zweede modebedrijf wijst op zijn inspanningen op het gebied van recycling. C&A zegt dat het in 2023 ongeveer 1.000 ton gebruikt textiel inzamelde. "Hiervan werd 72 procent lokaal hergebruikt waar mogelijk, 22 procent werd gerecycled en 6 procent kon niet worden hergebruikt of gerecycled en werd ingeleverd voor energieterugwinning."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!