Personeel mag niet zelf beveiligen

Winkelpersoneel moet beveiliging binnen het bedrijf overlaten aan professionals. Zelf mogen winkelwerknemers zich niet te veel bemoeien met de aanpak van winkeldieven. Dat blijkt uit een proces-verbaal dat een grote winkelketen vandaag krijgt uitgereikt.

Deze keten – die niet bij naam genoemd wil worden – had namelijk in zijn taakomschrijving van werknemers opgenomen dat zij alert moeten zijn op winkeldieven. En dat mag niet, aldus de politie. Bovendien mogen de veiligheidcamera’s niet meer bediend worden door winkelpersoneel. Dergelijke taken horen volgens de politie bij een beveiligingsorganisatie, en niet bij een winkel.

De Raad Nederlandse Detailhandel is woedend om het proces-verbaal. Het is volgens hen de wereld op zijn kop. De keten moest van de politie Haaglanden stoppen met beveiligingstaken. Regelmatig bleef de keten echter winkeldieven afleveren bij de politie, waarop die besloot polshoogte te nemen. RND-secretaris Pieter Walraven: “Die hebben het bedrijf gesommeerd te stoppen. Onbegrijpelijk, het zijn gewoon jongens en meisjes die naast hun primaire taken gewoon goed moeten opletten.”

Dat winkeliers over een vergunning moeten beschikken om personeel op te dragen om een oogje in het zeil te houden, noemt Walraven belachelijk. “Het komt er straks op neer dat medewerkers in geen enkel winkelbedrijf zich nog met diefstalpreventie mogen bezighouden.”

Ook de Vereniging van Beveiligings Ondernemingen in Nederland (Vebon) noemt het politieoptreden onzin en volkomen overdreven. “Winkels hebben wel de verplichting om aan klanten duidelijk te maken dat er een observatie plaatsvindt met camera’s”, aldus voorzitter Kees-Jan Bus. “Beelden mogen echter niet worden opgeslagen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!