Wellicht snel einde verwijderingsbijdrage

De verwijderingsbijdrage op elektronische apparatuur wordt mogelijk al in 2008 afgeschaft. Vanaf dat moment zullen importeurs en fabrikanten voor de kosten opdraaien. Op dit moment is het nog de bedoeling dat de verwijderingsbijdrage in stand blijft tot 2011. Onlangs nog stelde de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) dat er inmiddels teveel geld was opgehaald met het systeem. Volgens de RND kan de heffing dan ook al per 1 januari 2007 worden afgeschaft.

Daar willen Willem Canneman, voorzitter van de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) en Martijn Muijser (voorzitter Sitchting Witgoed) echter niet in mee. Canneman: “Het verhaal dat er te veel in de stichtingen zit, is door de RND opgeblazen. Alleen al de Stichting Witgoed heeft jaarlijks twintig miljoen euro nodig voor de recycling en Bruingoed negen miljoen euro.”

“Je kunt het verwijderingssysteem vergelijken met een pensioenfonds, maar dan voor oude spullen. Daar stort je als werkende nu geld in om daar na je 65ste van te profiteren.”

Eind vorig jaar was in totaal 155 miljoen euro opgehoest met het systeem. Muijser: “Als het zo doorgaat, kan de verwijderingsbijdrage in 2008/2009 al worden verlaagd of zelfs afschaft. De winkeliers zullen dus nog even geduld moeten hebben.”

Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de RND lijkt dat geduld niet te willen opbrengen. “Ik wil niet met de NVMP en de zes uitvoeringsstichtingen praten maar met de fabrikanten en de importeurs. De bedrijven zijn toch de opdrachtgevers van deze stichting. Ik wil hen duidelijk maken dat met twintig tot 25 miljoen in kas het systeem ook werkt.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!