Mannelijke bezoekers laten betalen, terwijl vrouwen gratis een discotheek binnen mogen – dat is discriminatie. Aldus het ‘panel deurbeleid’, bestaande uit Koninklijke Horeca Nederland, enkele horecaondernemers, de Rotterdamse Jongerenraad en de Rotterdamse Antidiscriminatieraad (Radar).

De laatste tijd worden steeds meer van dergelijke ladies nights georganiseerd. Een Rotterdamse jeugdorganisatie diende een klacht in over dergelijke avonden bij de Rotterdamse discotheken Baja Beach Club en Hollywood Music Hall. Die klacht sterkt het panel deurbeleid in zijn overtuiging.

De damesavonden zijn in strijd met de Wet Gelijke Behandeling, stelt Radar-directeur Cyriel Triesscheijn. “Bij ons zijn dit jaar al vier klachten binnengekomen van mannen die zich gediscrimineerd voelen. Wij willen als panel vooral een signaal aan de burgemeester afgeven.” Binnenkort gaat het panel de kwestie aankaarten bij Rotterdams burgemeester Ivo Opstelten. Die zou ondernemers op eventuele gevolgen voor vergunningen kunnen wijzen, als ze ladies nights blijven organiseren.