Ruzie op de spaarlampenmarkt

Producenten als Philips en Osram schermen de spaarlampenmarkt teveel af, stel de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Een van de grootste doorns in het oog van grootwinkelbedrijven is de milieuheffing op de lampen. Bij het vorig jaar ingevoerde inzamelingssysteem voor oude spaarlampen wordt een heffing van dertig cent per lamp gerekend. En dat is veel te hoog, aldus de RND. Dat stapt naar de mededingingsautoriteit om de kwestie.

“De consument betaalt de ecoheffing, maar ook de importerende grootwinkelbedrijven zoals Ikea en Gamma worden getroffen”, aldus RND’s adjunct-directeur Sjoerd Veenstra. Philips en Osram blijven achter het tarief staan.

Daarom weigeren de winkelorganisaties nu nog langer de consument de verwijderingsbijdrage in rekening te brengen. Ze dragen ook geen geld af aan de stichting Lightrec, verantwoordelijk voor het inzamelingsstelsel. In plaats daarvan richten ze een eigen, goekdoper systeem op. En dat pikt Lightrec weer niet. Dat heeft volgens Veenstra al aangekondigd met een rekening te komen voor zijn werkzaamheden.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!