Autokopers die een lening afsluiten bij de autodealer, zijn tot 1300 euro duurder uit dan zij die geld lenen bij kredietverstrekkers of banken. Dat stelt adviesorganisatie Independer.nl. Het vergeleek rentepercentages van grote autofabrikanten met die van kredietverstrekkers.

Een consument die een lening van 15.000 euro afsluit bij de BMW-dealer, betaalt bijvoorbeeld 9,7 procent rente. Bij The Royal Bank of Scotland moet over zo’n bedrag 5,9 procent rente worden betaald. En bij Lexus moet over een lening van 25.000 euro 10,1 procent rente worden betaald. Bij Postkrediet moet over eenzelfde bedrag 4,9 procent worden betaald. Een woordvoerder van Lexus: “Ik kan alleen zeggen dat wij een transparant product leveren.”

Edmond Hillhorst van Independer.nl: “Het is duidelijk dat autofabrikanten gebruikmaken van de onwetendheid onder de bevolking. Consumenten zijn gewend om de prijzen van waspoeder te vergelijken, maar het vergelijken van de voordeligste lening voor het kopen van een auto is geen alledaagse bezigheid.”