Appdate: Zhor Tech, Lidl en Samsung

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Zhor Tech, Lidl en Samsung.

Zhor Tech
Ze liggen nog niet in de winkel, maar als dat straks wel zo is moeten ze zo’n driehonderd tot 450 dollar kosten: schoenen die zichzelf kunnen ‘strikken’. Van echt strikken is geen sprake, omdat de schoenen van het Franse Zhor Tech geen veters hebben. Via een smartphone-app kunnen de schoenen aan de voeten worden bevestigd. De drager moet daarvoor zijn voet in de schoen doen en vervolgens de app activeren. De voorkant van de schoenen wordt dan strak tegen de voet getrokken.De zelfstrikkende schoenen werden gepresenteerd op gadgetbeurs CES in Las Vegas. Nike lanceerde vorig jaar een zelfde soort schoen, maar in tegenstelling tot die van Zhor Tech komen die niet in de winkels te liggen.

Lidl
Hoe meer je loopt, hoe meer korting je krijgt bij Lidl. Dat is het idee bij de verkoop van het nieuwe boek van Sonja Bakker bij de supermarktketen. Klanten die het vierde deel van ‘Bereik je ideale gewicht voor het hele gezin’ kopen, krijgen daarbij een gratis app met stappenteller. Bij zeventigduizend stappen krijgen klanten korting op muesli en bij honderdduizend op grof volkorenbrood.Lidl werkt sinds 2012 samen met afslankgoeroe Sonja Bakker en voegt ieder jaar nieuwe elementen toe. Vorig jaar kregen klanten al een app met gezonde recepten bij de aanschaf van haar boek.

Samsung
Je bent aan het winkelen in de supermarkt, maar weet niet meer wat je nou wel en niet meer in de koelkast hebt staan. Samsung heeft daar iets op bedacht: een koelkast met camera’s, gecombineerd met een app. Via de smartphone kun je tijdens het winkelen in je koelkast kijken en je boodschappenlijstje daarop aanpassen. De ‘Family Hub’, zoals Samsung de koelkast heeft gedoopt, waarschuwt ook uit zichzelf als bepaalde etenswaren bijna op zijn. Ook laat hij weten wat in de aanbieding is en kun je via de koelkast producten bestellen.


Samsung presenteerde de Family Hub op de CES, maar heeft nog niet laten weten wanneer hij voor consumenten te koop is en hoe duur hij wordt. In ieder geval zal hij het eerst in thuisland Zuid-Korea in de winkel staan.