​Dit is de supermarkt van de toekomst volgens Coop

​Dit is de supermarkt van de toekomst volgens Coop

In de week dat Amazon zijn supermarkt van de toekomst presenteert, opent Coop in Italië zijn eigen digitale vlaggenschip. De supermarktketen, niet te verwarren met onze eigen Coop in Nederland, heeft in samenwerking met Accenture de 'Supermercato del Futuro' geopend in Milaan.

Het project van Coop Italia en Accenture loopt al een tijdje. Vorig jaar lanceerden de twee al een eerste concept op de Wereldexpo in Milaan. De opening op de universiteitscampus van de stad is het gevolg van het succes en de positieve feedback van dat concept, zegt president Marco Pedroni. "We hebben de supermarktervaring opnieuw vormgegeven met een digitale reis die de op een simpele en intuïtieve manier aan de vraag van consumenten naar informatie, betrokkenheid en functionaliteit voldoet."

De retailer schakelde hoogleraar Carlo Ratti van het Massachussets Institute of Technology in de supermarkt van de toekomst te ontwerpen. Er zijn onder meer interactieve tafels, waar via een simpele beweging met de hand met behulp van augmented reality informatie over een product verschijnt. Zo kunnen klanten onder meer de herkomst en voedingswaarde inzien. Voor deze oplossing wordt gebruik gemaakt van de sensors van de Microsoft Kinect, die lichaamsbewegingen van klanten herkennen.

Een tweede innovatie is vertical shelving. Consumenten kunnen met een touch-applicatie door productcategorieën navigeren en filteren en zoeken naar bruikbare producten, aanbiedingen ontdekken en gedetailleerde productinformatie zien. Een augmented label geeft hen meer inzicht in het product dat ze willen aanschaffen.

Verder wordt in de flagshipstore van Coop Italia realtime data gevisualiseerd. Schermen in de winkel tonen onder meer dagaanbiedingen, kooksuggesties, posts van het Facebookaccount, veel gekochte producten en populaire aanbiedingen. Deze schermen dienen als extra interactiekanaal met de klanten.