Appdate: Bestellen met je stem, maar zonder speaker

Appdate: Bestellen met je stem, maar zonder speaker

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailWatching geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Mango, Amazon en McDonald’s.

Mango
Mango brengt de mobiele marketingoplossing Shazam In-Store naar twintig winkels in Spanje. Klanten hebben daar de mogelijkheid om via Shazam toegang te krijgen tot de afspeellijsten van Mango en nummers kiezen die ze graag willen horen tijdens het winkelen. Mango is het eerste Europese modemerk die in zee gaat met Shazam. De liedjesherkenningsapp, die wereldwijd miljoenen gebruikers heeft, lanceerde de dienst voor retailers al in 2014. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Mood Media.


De oplossing voor Mango is aangevuld met exclusieve content, waaronder campagnes, speciale aanbiedingen en de nieuwste collecties. Ook krijgen gebruikers toegang tot de sociale netwerken van Mango, waaronder het Spotify-kanaal dat vorig jaar werd gelanceerd. Mango is bezig zijn winkels te digitaliseren en de winkelervaring te verbeteren. Zo wordt sinds eind vorig jaar een mobiel kassasysteem getest in eigen land, waardoor personeel van de Spaanse keten overal in de winkel betalingen kan verwerken.

Amazon
Bestellingen plaatsen met je stem en Amazon, het lijkt een logische combinatie. Toch was daar tot nu toe hardware voor nodig, zoals de Amazon Echo-speaker. Nu heeft de webwinkelgigant de Alexa-technologie ook in zijn app geïntroduceerd, zodat gebruikers daar bestellingen plaatsen met hun stem.

De stembesturing werkt vooralsnog alleen in de iOS-versie van de app. Naast het kopen van Amazon-producten, kunnen gebruikers er ook muziek mee afspelen via Amazon Music en in Kindle mee streamen. Amazon zet zijn virtuele assistent steeds breder in. Zo werd begin dit jaar bekend dat hij wordt geïntegreerd in LG’s nieuwe InstaView-koelkast. Ook maakt de webwinkelgigant spraakbestelling mogelijk bij Starbucks en Domino’s.

McDonald’s
McDonald’s is gestart met een pilotproject rond mobiel bestellen. Via de app van de fastfoodketen kunnen gebruikers een bestelling kiezen en betalen, waarna ze die bij een vestiging kunnen ophalen. De nieuwe besteloptie wordt voorlopig in 29 restaurants getest, gevolgd door nog eens 51 restaurants later deze maand. De testwinkels bevinden zich allemaal in de Verenigde Staten, waaronder in Californië en Washington. De technologie moet eind dit jaar beschikbaar zijn in alle veertienduizend restaurants in eigen land.


Ook zesduizend filialen in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Australië en China mogen de bestelapp van McDonald’s nog dit jaar verwachten. McDonald’s volgt met de app het voorbeeld van onder meer Domino’s Pizza en Starbucks. Managing director Manu Steijaert van McDonald's Nederland sprak vorig jaar in RetailTrends de verwachting uit dat bestellen vanuit de app op korte termijn mogelijk is. De fastfoodketen hoopt dat zijn gasten via de app ook thuis producten kunnen personaliseren.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in