Hier laat Adidas een robot truien breien

Hier laat Adidas een robot truien breien

Een volledig gepersonaliseerde trui binnen vier uur uit de machine. Het kan bij de 'Knit for You'-winkel die Adidas tijdelijk heeft geopend in Berlijn.

Klanten krijgen in de winkel verschillende patronen op hun borst geprojecteerd in een donkere kamer. Zij kunnen hun favoriet uitkiezen en ook de kleur zelf bepalen. Vervolgens kunnen ze kiezen uit een van de standaard maten of, om de trui helemaal op maat te maken, in ondergoed een scan van hun lichaam laten maken.

Als het ontwerp af is gaat het naar een 3D-breimachine, die hem binnen vier uur in elkaar knoopt en uitprint. De trui wordt dan alleen nog gewassen en gedroogd en is voor tweehonderd euro te koop.


Oprichter Nicoline van Enter van het Nederlandse innovatielab SLEM ziet productie in de winkel als 'de redding voor retail'. Binnen afzienbare tijd zullen we de productie van kleding in toenemende mate op de winkelvloer zien, zei ze eind vorig jaar in RetailTrends. "Je hebt dan de combinatie van entertainment, een product volledig op maat, betrokkenheid en een ervaring die je online niet vindt."