Winkelen in de slaapkamer van Van Gogh

‘De slaapkamer’ van Vincent van Gogh, maar dan als boekenwinkel. Dat heeft het Van Gogh Museum willen bereiken met zijn nieuwe shop, op de bovenste verdieping van het museum in Amsterdam.

‘De slaapkamer’ van Vincent van Gogh, maar dan als boekenwinkel. Dat heeft het Van Gogh Museum willen bereiken met zijn nieuwe shop, op de bovenste verdieping van het museum in Amsterdam.


Het schilderij 'De slaapkamer' in het Van Gogh Museum

Voor wie het schilderij ‘De slaapkamer’ van Van Gogh niet kent: er zijn drie vrijwel identieke versies van in omloop. Allemaal werden ze geschilderd in 1888 en tonen ze de toenmalige slaapkamer van de Nederlandse kunstenaar, met boven het bed door hem gemaakte schilderijen. Behalve in het Van Gogh Museum is er ook een versie te zien in het Art Institute of Chicago en Musée d’Orsay in Parijs.

Het interieur van de nieuwe boekwinkel is geïnspireerd op het kleurgebruik en meubilair uit dit schilderij. Wie de shop binnenkomt, loopt eerst langs een kunstwerk op de entreewand dat is geïnspireerd op ‘Stapels Franse romans’ van Van Gogh. Binnen is er zijn portret te vinden dat is opgebouwd uit potloden. In een atelierhoek kunnen bezoekers zelf aan de slag.

Het Van Gogh Museum wil bezoekers niet alleen inspireren met een prikkelende omgeving, maar ook met boeken. De winkel is gevuld met een breed assortiment aan boeken, van de nieuwste kinderboeken tot academische naslagwerken. Die gaan over kunstgeschiedenis in het algemeen en over het leven en werk van Vincent van Gogh in het bijzonder. Als kennis- en informatiecentrum besteedt het Van Gogh Museum extra aandacht aan eigen publicaties.

Net als in het museum wordt er ook in de boekwinkel uitleg gegeven waar elk element op is gebaseerd. Verder worden er naar eigen zeggen actief tips gegeven en bepaalde boeken aangeraden.

Voor het Van Gogh Museum is de boekenwinkel een aanvulling op de al bestaande retailactiviteiten. Het museum had al vier winkels, een samenwerking met Alibaba en een café annex conceptstore in Hongkong. “Qua omzet per vierkante meter zitten we in de hoogste regionen van de Nederlandse retail. We doen niet onder voor Schiphol”, vertelde directeur Ricardo van Dam vorig jaar in RetailTrends.

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Word member van RetailTrends

€28,75 Per maand

Log in of word member van RetailTrends en krijg toegang tot alle premium content.