Waarom HEMA en Jumbo zo blij met elkaar zijn

Waarom HEMA en Jumbo zo blij met elkaar zijn

De eerste HEMA-schappen in Jumbo-winkels zijn een feit. De Foodmarkten in Breda en Tilburg hadden donderdag de primeur. Het is de eerste stap in de commerciële samenwerking tussen Jumbo en HEMA. Waarom zijn de ketens zo blij met elkaar? Aan het woord: Frits van Eerd (Jumbo) en Tjeerd Jegen (HEMA).

De Foodmarkt in Breda, donderdagmorgen. De winkel naast het stadion van NAC is het decor van de feestelijke onthulling van het eerste HEMA-schap. In een hoekje van het café wacht een select groepje medewerkers van HEMA en Jumbo op het moment waar ze zo naar hebben uitgekeken. Te midden van talloze felgele Jumbo-ballonnen met daarop de tekst 'Wij hebben nu ook echt HEMA'. Commercieel directeur Colette Cloosterman-van Eerd van Jumbo, die vier jaar bij HEMA werkte, gaat rond met HEMA-tompoucen.

Dan vraagt Jumbo-topman Frits van Eerd, haar broer, de aandacht. Hij is op een stoel gaan staan. "Het is echt een uniek moment. Twee geweldige merken gaan met elkaar op een heel mooie manier samenwerken. Ik heb er ontzettend veel vertrouwen in, omdat we simpelweg een...

De eerste HEMA-schappen in Jumbo-winkels zijn een feit. De Foodmarkten in Breda en Tilburg hadden donderdag de primeur. Het is de eerste stap in de commerciële samenwerking tussen Jumbo en HEMA. Waarom zijn de ketens zo blij met elkaar? Aan het woord: Frits van Eerd (Jumbo) en Tjeerd Jegen (HEMA).

De Foodmarkt in Breda, donderdagmorgen. De winkel naast het stadion van NAC is het decor van de feestelijke onthulling van het eerste HEMA-schap. In een hoekje van het café wacht een select groepje medewerkers van HEMA en Jumbo op het moment waar ze zo naar hebben uitgekeken. Te midden van talloze felgele Jumbo-ballonnen met daarop de tekst 'Wij hebben nu ook echt HEMA'. Commercieel directeur Colette Cloosterman-van Eerd van Jumbo, die vier jaar bij HEMA werkte, gaat rond met HEMA-tompoucen.

Dan vraagt Jumbo-topman Frits van Eerd, haar broer, de aandacht. Hij is op een stoel gaan staan. "Het is echt een uniek moment. Twee geweldige merken gaan met elkaar op een heel mooie manier samenwerken. Ik heb er ontzettend veel vertrouwen in, omdat we simpelweg een betere winkel krijgen." HEMA en Jumbo passen uitstekend bij elkaar, vindt hij. Hij bespeurde zelfs een stukje "Jumbo-DNA" bij de mensen van HEMA. "Dat is lekker. Want je zult maar met een partij moeten gaan samenwerken waarvan je zegt 'de producten zijn best wel leuk, maar de organisatie die erachter zit die sluit niet goed op de onze aan'."

Maar het gaat nog veel energie kosten om er echt een succes van te maken, beseft Van Eerd. "De keuzes die gemaakt zijn zullen waarschijnlijk voor een heel groot gedeelte kloppen, maar we moeten ook de veerkracht hebben om te zeggen 'oké, er zijn ook dingen die helemaal niet aanslaan bij onze klanten en we willen het echt anders hebben'. Het vraagt kracht en ook een beetje geduld, maar ook een stukje ondernemerschap."

Daarna nodigt hij "mijn collega Tjeerd" uit op de stoel te gaan staan. Jegen zegt dat hij supertrots is dat HEMA met Jumbo ("zo'n prachtige organisatie") mag samenwerken. Het past volgens hem perfect in de strategie om een wereldwijd merk te worden. Met Jumbo krijgt HEMA er ineens bijna zevenhonderd verkooppunten in Nederland en België bij. "Jullie groei is onze groei." Het begin van een prachtige reis, volgens Jegen. "Die soms links, soms rechts, soms naar boven of naar beneden gaat, maar uiteindelijk eindigen we met een prachtig aanbod."

Daarna gaat het gezelschap naar de winkel, waar het tien meter lange HEMA-schap wordt onthuld. Met daarin onder meer theedoeken, glazen, feestartikelen en kaarsen. RetailTrends stuit daar op een trotse Tjeerd Jegen.

Hoe zou u deze stap omschrijven?
"Historisch. De allereerste keer in Nederland dat wij in een schap liggen bij een andere retailer. Ik ben heel blij dat we zo snel nadat we in december met Jumbo afspraken gemaakt hebben ons beider klanten kunnen bedienen. Echt in recordtempo." 

Hoe is de samenwerking met Jumbo tot stand gekomen?
"Uiteindelijk past het in de ambitie van Jumbo om de klant een volledig aanbod te bieden. Ik heb zelf een achtergrond in food, in supermarkten. Non-food is echt een heel andere tak van sport. Wij doen het al heel lang en ik denk ook best wel goed. Wij hebben gezegd: wij gaan jullie non-food invullen, jullie kunnen je focussen op food en samen maken we een heel mooi concept voor klanten. En HEMA heeft zo de kans om op zevenhonderd plekken verder te groeien. Natuurlijk kijk je dan wat je nog meer samen kunt doen. We gaan kijken of we bepaalde locaties kunnen uitruilen. We werken samen bij de sponsoring van de Jumbo-Visma-ploeg. Maar de basis is: het beste van dagelijks food en dagelijks non-food onder één dak."

Heeft Jumbo met jullie contact opgenomen of was het jullie initiatief?
"Retail in Nederland is heel klein. Je ziet elkaar, je komt elkaar tegen op bijeenkomsten. Maar de serieuze push kwam in de zomer van vorig jaar. We zeiden: laten we kijken hoe we het kunnen vormgeven. En als er eenmaal chemie is, zoals Frits net zei, dan is dat allesbepalend. Die klik was er met Jumbo gelijk." 

Eerst zouden jullie een samenwerking met Albert Heijn opstarten...
"Uiteindelijk hebben we samen besloten, zowel Albert Heijn als HEMA, om niet verder te gaan. Maar ik ben heel blij met Jumbo."

Albert Heijn zei: het was een beslissing van HEMA.
"Nou ja, uiteindelijk beslissen wij, ja. Maar we zijn heel blij met Jumbo. Ja. Ja." 

Wat heeft HEMA nou vooral te winnen bij de samenwerking met Jumbo?
"Uiteindelijk wil je groeien als bedrijf. In de non-food wereld, vooral met de groei van online, heb je een beperking van je groeipotentie in je bestaande vierkante meters. En om nou nog meer winkels te openen, lijkt me geen goed idee. Maar wat je hiermee doet: je breidt HEMA met tien meter uit en dat doen we dadelijk op zevenhonderd plekken, vier of vijf segmenten per Jumbo. Je voegt even drieduizend meter HEMA toe. Dat doe ik niet zelf, dat doet Jumbo. Maar ik heb wel drieduizend meter extra aanbod aan klanten. Die op een ander moment een kaars nodig hebben, gaan knutselen of een stukje schrijfwaren nodig hebben. En die niet naar HEMA gaan, maar wel bij Jumbo even wat meenemen. Die klant bedienen wij nu. Dus wij kunnen verder groeien en Jumbo heeft een beter non-food aanbod."

Jullie gaan ook samen een stationsconcept ontwikkelen. Hoe staat het daarmee?
"Daar zijn we iets minder ver mee. We zitten in de beginfase om het verder uit te werken. Maar het idee daar is: Jumbo vult het foodverhaal in, en gaat dat echt als Jumbo branden. Wij vullen het non-food stuk in. Dat doen we op zes locaties. We zijn nu gezamenlijk bezig om de beste formule uit te werken. Wel blijven de iconen van HEMA, zoals de rookworst en de tompouce. Maar er worden wel Jumbo-producten toegevoegd. Dat past heel erg in de strategie van Jumbo om op meer plaatsen winkels te hebben. Stations was hun langgekoesterde wens. En met HEMA is die wens in vervulling gegaan."

Gaat het om nieuwe winkels of om bestaande winkels?
"Bestaande. Het blijft een HEMA-winkel, met HEMA-personeel. Alleen Jumbo wordt de toeleverancier van de foodproducten."

En hoe staat het met de overname van de zeventien winkels?
"We hebben als intentie uitgesproken dat Jumbo graag het netwerk wil versterken. Wij hebben locaties. Omdat het om relocatie gaat en ook om uitruilen, moeten we het heel zorgvuldig doen. Je hebt te maken met een verhuurder, met een gemeente soms - met bestemmingsplannen. Dat heeft zijn tijd nodig."

Jullie werken in Frankrijk samen met Franprix. Jullie producten liggen sinds vorig jaar bij 59 winkels. Worden dat er dit jaar meer?
"We gaan opschalen. Onze ambitie is om dit jaar om en nabij vierhonderd winkels toe te voegen in Frankrijk. Dat is in de tweede helft van dit jaar. We zijn een tweede distributiecentrum aan het bouwen. Dat gaat ons veel meer capaciteit geven om uit te kunnen leveren."

Staan er nog meer samenwerkingen op het programma?
"Onze strategie is: we willen binnen Europa zoveel mogelijk samenwerken met supermarktpartijen. Er lopen best wel veel gesprekken in verschillende landen. Maar Frankrijk en Nederland zijn nu dus concreet. En buiten Europa willen we masterfranchise uitrollen. In het Midden-Oosten gaat het goed en we zijn druk bezig met een nieuw land dat we hopelijk binnenkort kunnen aankondigen. Een nieuw continent."

Azië?
(lacht) "Wellicht. We zullen het zien."

Hoe zit het met de vermindering van de schulden? Dat hangt ook nog steeds boven de markt.
"Weet je, vandaag was een heel mooi moment om de samenwerking met Jumbo te vieren. In april hebben we weer een mooi moment dat we naar de markt gaan met onze jaarcijfers. Laten we dan de discussie daarover voeren. Vandaag gaat het over Jumbo en HEMA."

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!