Rechtbank oneens met boete ex-topman C1000

Voormalig C1000-directievoorzitter Tom Heidman hoeft vooralsnog geen boete te betalen. Door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werd hem een boete van 100.000 euro opgelegd wegens overtreding van het ‘tipverbod’. De rechtbank in Rotterdam achtte de overtreding niet bewezen en herriep de opgelegde boete.

AFM eiste een boete omdat Heidman tijdens een bijeenkomst eind 2009 opmerkingen maakte over een overnamebod van Jumbo op Super de Boer. Op de bijeenkomst met enkele honderden ondernemers die bij C1000 waren aangesloten, suggereerde Heidman dat C1000 met een tegenbod zou komen. Ook kondigde hij aan dat hij de bijeenkomst eerder moest verlaten ‘vanwege een hele belangrijke vergadering waarover ik niets kan en mag zeggen’. Heidman was op dat moment directievoorzitter van C1000.

Tijdens de lunchpauze opende de aanwezige ondernemer Hans van Leeuwen een effectenrekening en kocht 25.000 aandelen Super de Boer. AFM oordeelde eind 2011 dat de voormalige directievoorzitter met zijn opmerkingen het ‘tipverbod’ van de Wet op het financieel toezicht had overtreden en legde hem een boete van 100.000 euro op. Van Leeuwen kreeg een zelfde boete opgelegd.

De rechtbank oordeelde anders: Heidman heeft ‘langs de randen van het tipverbod gelaveerd’. Zijn uitlatingen waren echter onvoldoende concreet om als voorwetenschap te kunnen worden bestempeld. Ook Van Leeuwen werd hiermee door de rechtbank vrijgepleit. AFM heeft nu zes weken om tegen het vonnis in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een woordvoerder laat weten dat de toezichthouder het vonnis nog bestudeert.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!