'Winkeldiefstal in feestmaand neemt toe'

Nederlandse winkeliers lopen in de aanloop naar Kerst ruim 192 miljoen euro mis door winkeldiefstal. Dat is 4,2 procent meer dan vorig jaar tussen midden november en eind december. Dit blijkt uit de studie Winkeldiefstal voor Kerst 2012 van het Centre for Retail Research.

De verwachte toename van winkeldiefstal ligt ten opzichte van 2011 in Nederland vijf procent hoger dan het gemiddelde over de twintig andere landen uit de studie. Het betreft hier negentien Europese landen en de Verenigde Staten. Nederland staat op de elfde plaats in de ranking. Per persoon betaalt de Nederlandse consument 11,53 euro extra door winkeldiefstal.

Het Britse onderzoekscentrum berekende dat de negentien Europese landen samen met de Verenigde Staten in totaal een verlies van 12,8 miljard verwachten door winkeldiefstal tijdens Kerst. In Noorwegen is de schade berekend per persoon met 19,93 euro het hoogst. Tsjechië blijkt het minst te lijden onder winkeldiefstal. Daar betaalt elke consument 4,53 euro extra voor zijn kerstaankopen.

Winkeldieven nemen het grootste deel van de totale 192 miljoen euro schade in Nederland voor hun rekening. Zij gaan met ruim 113 miljoen euro aan de haal. Diefstal door personeel bedraagt 66,4 miljoen euro en leveranciers zullen voor zo’n 12,6 miljoen frauderen, verwacht het Centre for Retail Research.

Volgens het onderzoek zijn vrouwelijke dieven rond de 25 jaar de grootste boosdoeners. Alcohol is het meest populair onder winkeldieven, gevolgd door vrouwenkleding en speelgoed. Parfum, verzorgingsproducten, electronica-artikelen, voeding- en feestartikelen en horloges en juwelen scoren ook hoog in de top tien van de meest gestolen producten.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!