Babymelkpoedertekort aangekaart in China

De problemen met babymelkpoeder worden morgen door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Zaken met de Chinese regering besproken. Handelaren kopen babyvoeding namelijk massaal op in de Nederlandse supermarkten, om het vervolgens naar China te exporteren. Daar zijn consumenten sinds een schandaal met besmet melkpoeder bereid meer te betalen voor buitenlandse merken.

De opkopers zijn in heel Nederland actief, zegt Philip den Ouden, directeur van de brancheorganisatie van de levensmiddelenindustrie FNLI. "Dat opkopen is legaal, maar import in China van producten met Nederlandse ingrediënten en een Nederlandstalige verpakking is dat niet", stelt hij. Uit overleg met de Chinese ambassade en de Nederlandse overheid moet blijken op welk moment de import in China daadwerkelijk illegaal is.

De schaarste van babymelkpoeder is echter de schuld van de zuivelproducenten zelf, vindt retaildeskundige Paul Moers. Hij noemt het probleem een 'kletskoekverhaal', omdat Nestlé, Nutricia en Unilever simpelweg liever leveren aan snelgroeiende markten als China, India en Indonesië, dan aan afnemers in eigen land. Juist daarom is het geen kletskoek, zegt vakgenoot Gerard Rutte. De marktwerking zorgt namelijk voor een capaciteitsprobleem, stelt hij. "De producenten willen niets liever dan leveren aan Azië, omdat men daar meer betaalt."

Veel supermarkten hanteren nu een maximum van een of twee pakken per persoon. Er is echter wel voldoende babymelkpoeder op de markt, zegt Den Ouden. "Denk ook aan huismerken. De consument heeft door de grootschalige opkoop wel minder te kiezen", stelt hij.

Eerder: Spoedoverleg over tekort babymelkpoeder

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!