Zolang supermarkten stunten met vlees wordt sjoemelen in de hand gewerkt. Dat zegt Wakker Dier in een reactie op de uitspraken van inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Paul stelt zich ernstig zorgen te maken over het aantal incidenten in de voedselsector. Begin februari riep slachterij Van Hattem nog vlees terug omdat de herkomst onduidelijk was. Daardoor kon de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd.
De voedselschandalen moeten supermarkten, consumenten, de NVWA en de overheid wakker schudden, aldus Wakker Dier. De prijs voor een goede controle, een goed dierenwelzijn en een eerlijk inkomen voor de boer moeten volgens de organisatie worden doorberekend aan de consument. “Supermarkten moeten niet alleen aan fair trade doen voor koffie en chocolade, maar ook voor onze Nederlandse voedselsector.”
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) reageert geschrokken op de geuite zorgen van de NVWA. “Het lijkt hierdoor dat de NVWA meer informatie heeft dan ze naar buiten brengt”, aldus directeur Marc Jansen. Supermarkten werken volgens hem aan aanscherpingen van de voedselveiligheidseisen ‘met meer aandacht voor productintegriteit in de hele keten’.
De organisatie roept de NVWA op sneller en meer relevante informatie te delen met de retailbranche. Daardoor kunnen ondernemers sneller leveranciers corrigeren of een andere leverancier zoeken.
'Stunten met vlees debet aan voedselschandalen'
Gepubliceerd op 20 maart 2014 om 00:00
Reacties 0