Supers halen paardenvlees uit schappen

Nederlandse supermarkten nemen maatregelen tegen de slechte behandeling van slachtpaarden in Noord- en Zuid-Amerika. In een uitzending van TROS Radar was te zien hoe slecht de dieren werden behandeld voor ze werden geslacht.

Coop en DEEN, die paardenvlees inkochten bij het Belgische bedrijf Velda, hebben de import van paardenvleesproducten direct gestaakt. Coop is geschrokken van de berichtgeving, stelt commercieel directeur Gerard Koning. Hoewel de keten geen aanwijzing heeft dat de getoonde praktijken ook bij zijn toeleveranciers plaatsvinden, wil Coop zijn verantwoordelijkheid nemen. “We nemen de ruimte om opnieuw ons assortiment te beoordelen”, aldus Koning.

Albert Heijn laat weten met zijn ‘leveranciers en aanverwante partijen de hele keten van paardenvlees opnieuw goed tegen het licht te houden’. Als de Zaanse supermarktketen tegen onaanvaardbare zaken aanloopt, neemt het direct maatregelen. Ook Jumbo laat weten direct op onderzoek uit te gaan, omdat de retailer geen paardenvlees wil verkopen ‘waarvoor dieren onnodig hebben geleden’.

De uitzending van TROS Radar was gebaseerd op onderzoek van enkele dierenorganisaties, waaronder het Nederlandse Eyes on Animals. Brancheorganisatie CBL van de Nederlandse supermarkten stelt dat het bewijs ontbreekt dat de getoonde praktijken ‘ook betrekking hebben op producten die in Nederlandse supermarkten worden verkocht.’ Desondanks heeft het de Europese waakhond voor dierenwelzijn en voedselveiligheid FVO om opheldering gevraagd.

Reacties