Helft warenhuizen weigert kapotte spaarlamp

Meer dan de helft van de warenhuizen weigert oude lampen van klanten aan te nemen voor recycling of gooit de oude lampen weg. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van Stichting LightRec. Woonwinkels, elektronicazaken en lampenwinkels blijken oude lampen van klanten bij de aankoop van een nieuwe lamp veel vaker te accepteren. 

In totaal wordt bij een vijfde van de winkelbezoeken de kapotte spaarlamp nog steeds geweigerd of weggegooid. Winkeliers zijn wettelijk verplicht de lampen te recyclen. Volgens de onderzoekers neemt Blokker alle lampen aan en presteert de keten daarmee uitzonderlijk goed. Daarnaast scoren ook Dirk-supermarkten, Dekamarkt, Kruidvat, Media Markt, IKEA, Formido, Gamma en de Lampenier, ieder binnen hun eigen categorie, hoog.

De winkels die ondermaats presteren hebben inmiddels een brief ontvangen van LightRec. “Als we in staat zijn deze winkels mee te krijgen, dan versterken we het fundament om meer lampen in te zamelen voor recyling. Daarmee worden grondstoffen behouden en voorkomen we dat schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen”, aldus manager Jeroen Bartels van LightRec. 

Inmiddels telt de Nederlandse retail meer dan achttienhonderd Wecyle inzamelbakken. Volgens Bartels zorgen deze bakken ervoor dat de drempel om lampen in te leveren steeds lager wordt. “Dat de groei van het aantal winkels dat wel op de juiste manier de wettelijke oud-voor-nieuw regeling toepast stagneert is echt te wijten aan een paar spelers die het veel slechter doen dan de rest.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends