Vlaamse premier wil uitleg van Albert Heijn

Minister-president Kris Peeters van Vlaanderen gaat Albert Heijn om tekst en uitleg vragen over zijn prijzenbeleid. De Nederlandse supermarktketen moet uitleggen waarom het de gedragscode van de Belgische supermarktbranche niet zou respecteren.

Eerder deze week werd bekend dat Vlaamse land- en tuinbouwers ongerust zijn over de groei van Albert Heijn, omdat ze de prijs voor hun voedingsproducten zien dalen. Zij ondertekenden in 2010 een gedragscode dat betrekking heeft op eerlijke contracten en stabielere voedselprijzen, opzegtermijnen en betaaltermijnen. Het verdrag moet voorkomen dat boeren bij winkels protesteren tegen de lage prijzen die zij ontvangen voor hun producten, terwijl supermarkten stunten met de prijs voor groenten en fruit.

Albert Heijn lijkt zich volgens CD&V-politica Tinne Rombouts niet aan deze gedragscode te houden. De minister-president stelt dat de kwestie balanceert op het spanningsveld tussen de landbouwers die eerlijke prijzen willen en de consument die kwaliteit voor een lage prijs wil. Hij is begaan met de landbouwers en tuinders 'die hun producten op een correcte manier moeten kunnen afzetten.' Peeters gaat de kwestie tevens bespreken met de Belgische minister van Economie Johan Vande Lanotte en de bezorgde landbouworganisaties.

Albert Heijn stelt dat de prijsvergelijking die in België wordt gemaakt 'niet helemaal in de haak' is. "De klokprijzen op de veiling worden vergeleken met de prijzen in het schap", zegt een woordvoerder in Het Financieele Dagblad. Omdat de supermarktketen inkoopt via contractteelt en vaste leveranciers, is een vergelijking niet juist. Door met vaste leveranciers te werken weten boeren en telers volgens haar juist waar ze aan toe zijn.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!