Euretco helpt deel Polare-winkels aan doorstart

Retailorganisatie Euretco heeft een cruciale rol gespeeld bij de doorstart van bijna de helft van de 21 Polare-winkels. Daardoor kan het bedrijf zijn huidige dienstverlening aan boekhandels van Libris en Blz. verder uitbreiden. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Euretco heeft het Kwaliteitsboekhandelaren Collectief in de onderhandelingen met de curator en leverancier CB bijgestaan met de benodigde expertise om het bod te doen slagen. Tevens gaf de retailorganisatie garanties voor twee of drie vestigingen, stelt CB-directeur Hans Willem Cortenraad. De nieuwe eigenaren kunnen daardoor op extra kredietruimte rekenen van het voormalige Centraal Boekhuis. “Euretco is een grote organisatie en dat geeft je wel het nodige comfort.”

De kredietlijn van CB zit echter niet op de lijn van de ondernemers, zegt Erik van Doorn, die de winkel in Utrecht heeft overgenomen. Hij heeft begrip voor de voorzichtigheid van de leverancier, die tot twee maal toe een fors verlies moest nemen op winkels van Selexyz en het latere Polare. “Wat wij ze verwijten is dat ze geen oog hebben voor de potentie van de winkels die doorgaan en de financiering die ze nodig hebben”, stelt hij. De doorstart van Polare-winkels wordt volgens Van Doorn als nieuwe businesscase beoordeeld, waarbij bijvoorbeeld niet wordt gekeken naar zijn boekhandel Kramer & Van Doorn in Zeist die ‘in 22 jaar nog nooit één dag te laat zijn facturen betaald heeft’.

Cortenraad wijst erop dat de omvang van de winkel in Zeist anders is dan die van Polare in Utrecht. “Wij zijn geen bank en gaan niet leveren op basis van het vermoeden dat het allemaal wel goed komt”, stelt hij. De kredietruimte is volgens Cortenraad zo vastgesteld dat een winkel beleverd kan worden en tevens recht doet aan de omzetverwachting. Inmiddels worden zeventien vestigingen weer beleverd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!