Een op de tien franchiseformules over de grens

114 van de 1135 Nederlandse franchiseformules beschikken over vestigingen in het buitenland. Dat heeft het ING Economisch Bureau berekend. Hunkemöller staat met 409 vestigingen bovenaan de top tien van Nederlandse franchiseformules met de meeste filialen over de grens.

Franchiseformules die vestingen buiten het thuisland openen, dienen volgens ING over een lange adem te beschikken. Buitenlandse expansie kost geld en voor een snelle groei moet een franchisegever over diepe zakken beschikken. Oil & Vinegar internationaliseerde bijvoorbeeld in hoog tempo maar had onvoldoende vermogen opgebouwd en ging in 2007 failliet, aldus ING.

Internationalisering vergt daarnaast veel energie van franchisegevers omdat producten of diensten moeten worden aangepast aan de lokale cultuur en de onderneming moet voldoen aan wetgeving. Franchise is volgens de bank desondanks bij uitstek geschikt voor internationalisatie omdat de ondernemer in het buitenland gebruik kan maken van lokale expertise. Daarnaast heeft de formule zich in Nederland al bewezen en biedt franchising een sterke organisatie.

Een franchiseformule die de stap over de grens zet, kiest vaak voor België vanwege de ligging en de taal. Daarnaast beschikken Albert Heijn, Bruna, DA, Jamin, Top 1 Toys en D.I.O. Drogisterijen over franchisevestigingen op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname. Dat heeft volgens ING te maken met overeenkomsten in de taal en consumptiepatroon en doordat familie of kennissen ter plekke relatief gemakkelijk als franchisenemer kunnen worden aangetrokken. 

Top 10 van Nederlandse franchiseformules met de meeste vestigingen in het buitenland:

Hunkemöller409
Rituals300+
Blokker264
Golden Tulip145
Hans Anders133
Plameco131
Hubo125
HEMA123
Motoport85
GAMMA82

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!