Detailhandel pleit voor 'slimme Europese wetgeving'

De Europese wetgeving leidt voor retailers vaak tot administratieve lasten die disproportioneel zijn. Bij het opstellen van de regels is te weinig aandacht voor de gevolgen voor winkeliers, stelt Detailhandel Nederland.

Een doe-het-zelfwinkel heeft de afgelopen jaren bijvoorbeeld een flinke administratie moeten aanleggen om te voldoen aan de wetgeving voor verwijderingsbijdragen van batterijen en spaarlampen, zegt secretaris Europa Margriet Keijzer van de brancheorganisatie.

Daarnaast zijn volgens haar de gevolgen van de zogenoemde houtverordening retailers een doorn in het oog. “Door de complexiteit van de wet zijn zelfs producten die uit verschillende, aantoonbaar duurzame, soorten hout bestaan, een stuk duurder geworden of uit de schappen gehaald omdat de verkoop niet langer rendabel is.”

De komende jaren worden nieuwe procedures rondom gegevensbescherming van kracht. In het huidige wetsvoorstel voor gegevensbescherming moet een retailer iemand in dienst nemen, die toeziet op de bescherming van persoonsgegevens. “Een enorme financiële kostenpost, vooral voor de kleinere winkels”, aldus Keijzer.

Keijzer pleit voor ‘slimme Europese wetgeving‘ die geen handelsbelemmeringen veroorzaken. “Dat is belangrijker dan ooit als we de potentiële economische groei willen benutten.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!