Retailer wil wapen tegen overvallers

Zes op de tien winkeliers in Nederland is voor een verruiming van de wapenwet waardoor ze een wapenvergunning kunnen krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder duizend winkeliers.

De ondernemers willen meer mogelijkheden om zichzelf te kunnen beschermen tegen overvallers. Ruim een derde van de ondervraagde retailers (36 procent) heeft in de afgelopen twee jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

“Winkeliers willen niet massaal een schietwapen onder de toonbank”, zegt opiniepeiler Gijs Rademaker. Ze willen volgens hem wel meer zelf kunnen doen tegen overvallers. “Dat kan in allerlei gradaties. Van pepperspray gebruiken, wat nu ook verboden is, tot een wapen.””

Negentien procent van de retailers heeft aan een wapen te hebben in zijn winkel. In vrijwel alle gevallen is dat een slagwapen, zoals een honkbalknuppel of een ijzeren staaf. 65 procent van de ondervraagden vindt dat geweld is toegestaan tegen overvallers, alleen al om hen te verjagen. Een op de vier vindt dat een winkelier alleen geweld mag gebruiken als de overvaller dat ook doet.

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers van Radboud Universiteit Nijmegen vreest een ‘zorgwekkende spiraal van overbewapening’ als retailers zich bewapenen, zegt hij in het Algemeen Dagblad. “Wat we niet moeten hebben is dat de overvaller denkt: ‘De gemiddelde winkelier heeft een slagwapen, dus ik kan niet meer aankomen met een mes. Laat ik maar een volautomatisch vuurwapen meenemen.’”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!