Franchisers willen gelijkwaardige samenwerking met franchisegevers

Franchisenemersverenigingen uit meerdere branches bundelen hun krachten om een gelijk speelveld met franchisegevers te creëren. De Franchisenemers Alliantie Nederland, kortweg FANed, wil dat onder meer bereiken door te lobbyen voor specifieke regelgeving op nationaal en Europees niveau. Daarnaast wil FANed contacten met en tussen franchisenemers- en detaillistenverenigingen onderhouden en bevorderen.

De organisatie constateert dat de samenwerking tussen franchisegevers en -nemers eenzijdiger wordt en steeds minder ruimte biedt voor zelfstandig ondernemerschap. Het afgelopen jaar kwamen onder meer franchiseproblemen bij Bakker Bart, Top 1 Toys, Shoeby en Op=Op Voordeelshop aan het licht. Ook Albert Heijn en HEMA leven al langer op gespannen voet met franchisenemers.

Een groot aantal franchisenemerverenigingen uit onder meer de levensmiddelen-, dhz-, reis- en telecombranche heeft zich inmiddels aangesloten bij de alliantie. Het voorlopig bestuur van FANed heeft tevens ondersteuning gezocht bij het Vakcentrum, dat als brancheorganisatie al langer opkomt voor de belangen van zelfstandige detaillisten in de foodsector en fast moving consumer goods.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends