DA Retail zet kwaad bloed bij franchisenemers

Meer dan vijftig zelfstandig DA-ondernemers hebben hun samenwerking met DA Retail opgezegd vanwege de geplande nieuwe winkelformule. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een uitspraak van de kortgedingrechter in Arnhem.

De winkelformule waarin de thema’s fris, gezond en mooi centraal staan, zou per 1 juli worden uitgerold. De franchisenemers dienen hiervoor hun winkel om te bouwen. De omgebouwde vestigingen zouden onder de nieuwe bv DA Totaal Retail vallen.

Van de 269 zelfstandig DA-ondernemers zijn er bijna tweehonderd verenigd in een coöperatie. Deze coöperatie spande vorige week een kortgeding aan, waarbij men eiste dat DA Retail de nieuwe formule schrapt. Daarbij beroepen zij zich op het alleenrecht op het gebruik van de merknaam DA en het voeren van de winkelformule. Met de nieuwe, concurrerende formule zou DA inbreuk maken op de afspraken.

De rechtbank heeft de ondernemers in het gelijk gesteld. De handelswijze van de franchisegever ‘kan niet door de beugel’, aldus de rechter. De winkelformule maakt volgens de rechtbank inbreuk op de mantelovereenkomst en mag niet worden gelanceerd in de huidige vorm. De coöperatie en het hoofdkantoor hebben tot 11 september de tijd om onderling tot een oplossing te komen.

De coöperatie valt vooral over de wijze waarop DA Retail het proces rond de nieuwe winkelformule heeft geleid, aldus vertegenwoordigend advocaat Derk van Dam van advocatenkantoor Ludwin & Van Dam. “Nadat overleg geen overeenkomst had opgeleverd, is het bedrijf gewoon op eigen houtje verdergegaan.”

DA Retail laat in een reactie weten regelmatig met het dagelijks bestuur van de coöperatie te hebben gesproken. ‘Er was uiteindelijk geen eenduidigheid vanuit het dagelijks bestuur waardoor niet gezamenlijk kon worden doorgepakt. Omdat niets doen geen optie was, heeft DA besloten zelf verder te gaan met de ontwikkeling van de plannen zoals die er nu liggen.’

Over de formule en het verdienmodel zijn beide partijen al tot overeenstemming gekomen, aldus de organisatie. 'Alleen over de governance nog niet. Het uitgangspunt van de strategische visie van DA is dat elke ondernemer erop vooruit moet gaan.'

De organisatie gaat er vanuit ‘middels mediation’ tot een oplossing te komen. 'Zodat we in het belang van de DA-ondernemers verder kunnen met de uitrol van onze plannen.' DA stelt dat het contract is verlengd van de helft van de 52 franchisenemers die hun contract binnenkort zien aflopen. ‘De contracten met de andere helft van deze groep zijn intussen beëindigd om diverse redenen.’

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!