De Amsterdamse boekhandel Scheltema moet per 1 maart 2015 uit het winkelpand op het Koningsplein. De voormalige winkel van Polare, sinds drie maanden in handen van mediabedrijf Novamedia, kan de huur niet meer ophoesten. Dat laat directeur Harold Zwaal weten aan Het Parool.

De huur gaat omhoog van 650 duizend euro naar twee miljoen euro per jaar. Een dergelijke huur is niet op te brengen voor een boekhandel, stelt Zwaal. “We zouden een omzet van ten minste 22 miljoen moeten draaien om zo'n huur te kunnen dragen.”

Hoeveel omzet de winkel momenteel boekt, maakt hij niet bekend. Wel laat hij weten dat het nog niet voldoende is om zwarte cijfers te schrijven. Zwaal heeft er echter vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. “We hebben geen haast, in Groot-Brittannië hebben we eens negen jaar geduld moeten hebben voordat we break-even draaiden.”

Novamedia onderhandelt momenteel over een verhuizing naar het Rokin. Het gewenste pand schuin tegenover Madame Tussauds voldoet volgens Zwaal aan de eisen van Scheltema. “We willen op een goede locatie blijven, centraal in de stad.”