Aldi maakt werk van kritiek op arbobeleid

Aldi komt in ons land met een plan van aanpak om de arbeidsomstandigheden voor werknemers te verbeteren. Zo richt de Duitse discounter een afdeling personeelszaken op, schrijft De Financiële Telegraaf.

Tot nu toe was het hoofd administratie en personeel van de bv’s verantwoordelijk voor personeelszaken. “Nederland is voor Aldi het eerste land ter wereld waar een personeelsfunctionaris wordt aangesteld. Dat is echt uniek”, zegt bestuurder Roos Rahimi van CNV Dienstenbond. De personeelsfunctionaris zal de directeuren van de negen regionale bv’s in Nederland adviseren bij zaken rond het personeelsbeleid.

De Arbeidsinspectie stelde vorig jaar een onderzoek in naar de arbeidsomstandigheden bij de supermarktketen. Die inspectie was onder meer het gevolg van een zwartboek van CNV Dienstenbond. Daarin stond bijvoorbeeld dat de werkdruk bij Aldi te hoog was en dat er onder werknemers een sfeer van angst en intimidatie hangt. Oud-bedrijfsarts Edwin Sijtsma sprak in een reportage van EenVandaag over ‘epidemische klachten onder Aldi-werknemers’.

Aldi laat weten dat er een verbeteringsplan aan de Arbeidsinspectie is gepresenteerd. ‘Uit onze psychosociale arbeidsonderzoeken is gebleken dat we als organisatie op gebieden vaak beter en in enkele gevallen minder goed presteren dan andere vergelijkbare organisatie’, aldus de discounter. ‘Op de punten waar verbetering is geconstateerd worden nu plannen van aanpak uitgerold.' 

Rahimi noemt de ontwikkeling ‘bemoedigend’. “Het is bij Aldi inmiddels wel helder dat de manier van leidinggeven nogal op het Wilde Westen leek. Bij de hoofddirectie is het kwartje nu echt wel gevallen.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends