Superunie betaalt leveranciers sneller

Superunie start met supply chain finance om zijn leveranciers binnen enkele dagen te betalen. De ketenfinanciering start op 1 oktober. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. 

De inkooporganisatie komt hiervoor met een nieuw financieel platform voor fabrikanten. Facturen van goed presterende leveranciers worden door Superunie gefiatteerd en vervolgens doorgezet naar het supply chain finance-platform, waar de facturen worden verwerkt. De betrokken leverancier kan vervolgens kiezen op welk moment de factuur door de bank wordt uitbetaald. De leverancier betaalt voor deze dienstverlening een vergoeding aan de financiële instelling die aanzienlijk lager is dan zijn huidige financieringskosten van uitstaande facturen, aldus Superunie.

De meeste partijen kunnen profiteren van flink lagere rentetarieven, stelt financieel directeur Guus Slik in Het Financieele Dagblad. “Dat verschil is substantieel. Een bedrijf heeft minder werkkapitaal nodig, want door onze financiering kan het bijna direct geld krijgen.” Met het oog op onderhandelingen met leveranciers doet Superunie geen uitspraken over de hoogte van het financiële voordeel.

Superunie wil hiermee inzetten op een sterkere sector. Fabrikanten hebben het zwaar doordat grootwinkelbedrijven hun betalingstermijnen oprekken. Het is voor hen vaak moeilijk om hun financiering rond te krijgen, zegt managing directeur Dick Roozen.

De dertien supermarktketens die zijn verenigd in Superunie dragen bij aan het initiatief. De inkoopcorporatie beschikt naar eigen zeggen over een flinke financiële buffer. “De banken staan te trappelen”, aldus Roozen. “Door de sterke schouders van Superunie lopen ze een heel laag risico.”

In het decembernummer van RetailTrends pleitte Michiel Steeman, lector supply chain finance bij Hogeschool Windesheim, al voor ketenfinanciering. Steeman is ervan overtuigd dat dergelijke slimme financieringsconstructies de vertrouwensbasis van de samenwerking van retailers en leveranciers kunnen versterken. "Het leed kan hiermee worden verzacht." 
Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!