‘Supply chain finance wordt gemeengoed’

Meer grote concerns zullen het voorbeeld van Superunie volgen en supply chain finance implementeren. “Dat is een kwestie van tijd”, zegt Michiel Steeman, lector supply chain finance bij Hogeschool Windesheim tegen RetailNews. “Uiteindelijk zal het vanwege de voordelen gemeengoed worden. ” Zo maken het Franse Carrefour en verschillende Britse foodspelers al gebruik van platformen voor deze ketenfinanciering.

Superunie kondigde maandag de lancering van een dergelijk platform aan. Facturen van goed presterende leveranciers worden door Superunie gefiatteerd en doorgezet naar het platform, waar ze worden verwerkt.

Superunie wil met supply chain finance de sector versterken. De facturen worden met deze ketenfinanciering sneller voldaan. Daarnaast kiest de leverancier op welk moment de rekening door de bank wordt uitbetaald, bijvoorbeeld vlak voor de salarisbetalingen. ”Dat is prettig voor de cashplanning”, aldus Steeman.

De leverancier betaalt voor deze dienstverlening een vergoeding aan de financiële instelling die aanzienlijk lager is dan zijn huidige financieringskosten van uitstaande facturen, stelt Superunie. Over hoe hoog dat financiële voordeel is, doet de organisatie geen uitspraken.

Leveranciers krijgen door tussenkomst van een financieel dienstverlener sneller betaald. Superunie gaat zelf niet eerder zijn rekeningen betalen, aldus managing director Dick Roozen in het Financieele Dagblad. De inkooporganisatie sluit vertraging op dat vlak niet uit. “Superunie onderhandelt met zijn leveranciers over het oprekken van de betaaltermijnen”, stelt Steeman. “Dat is part of the game.”

Desondanks ziet Steeman nog steeds voordelen van supply chain finance. Leveranciers profiteren bijvoorbeeld van lagere rentetarieven en er verdwijnen financieringskosten uit de keten, waardoor de totale financiële kosten dalen. “Het is een uitstekende oplossing om geld te krijgen.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!