Jumbo accepteert creditcard in supermarkten

Klanten van Jumbo kunnen na de zomer in ruim honderd winkels afrekenen met hun creditcard. Dat bevestigt een woordvoerder van de supermarktketen aan RetailNews.

Jumbo heeft de betaalmethode op enkele locaties getest. “Deze test is inmiddels afgerond en positief geëvalueerd”, zegt de woordvoerder. Het aantal supermarkten dat de creditcardbetalingen accepteert, zal volgens haar in de toekomst steeds verder toenemen.

Dirk en Sligro-dochter EMTÉ accepteren creditcardbetalingen al sinds 2007, waarbij de eerstgenoemde supermarktketen een vergoeding van vijftig cent vraagt. Dat grotere supermarkten achterbleven, komt volgens bronnen uit de markt doordat er bij creditcardbetalingen een percentage van de transactie afgedragen moet worden. Om de marges niet aan te tasten, accepteren veel supermarktketens daarom alleen cash en pinbetalingen. In het laatste geval moet er een vast bedrag per transactie betaald worden aan de creditcardmaatschappij, veelal enkele eurocenten.

Behalve de extra kosten liggen ook morele overwegingen ten grondslag aan het weren van de extra betaalmethode. Door creditcards te weigeren voorkomen supermarktketens dat ze voedsel op krediet verkopen.

Uit een analyse van betaalmethoden blijkt nu echter dat het bestedingsniveau van pinbetalers in supermarkten richting het einde van de maand terugvalt, omdat het salaris dan nog niet is ontvangen. Wanneer klanten met kredietkaarten kunnen betalen, stijgt de conversie en neemt de omzet met acht procent toe. Dat nieuwe inzicht heeft volgens bronnen eraan bijgedragen dat Jumbo creditcardbetalingen gaat faciliteren. De supermarktketen zelf noemt dat feitelijk onjuist en zegt met de service in te willen spelen op de wensen van de klant.

Albert Heijn houdt de boot vooralsnog af vanwege de extra kosten bij een transactie, laat een woordvoerder weten. "Alleen in onze AH to go-winkel op Schiphol kunnen klanten met een creditcard betalen, omdat daar veel reizigers komen." Daarnaast is het in de stationswinkels van AH to go mogelijk om met een creditcard te betalen, omdat exploitant NS Stations dat faciliteert.

Het is voor de Zaanse supermarktketen geen optie om in zijn winkels een vergoeding te vragen voor een creditcardbetaling, zoals Dirk doet. "We merken onder onze klanten nauwelijks behoefte aan creditcardbetalingen, dus dat is ook geen thema."

Reacties 4


GAH van den Berg 26 jul, 21:32

bij ah merkt men niet dat er behoefte bestaat om met een creditcard te betalen daar het niet mogelijk is. Bij Lidl heeft men dit beter begrepen vandaar dat veel creditcard houders bij Lidl de boodschappen doen evenals nu bij Jumbo.Dit is echt een gemiste kans voor AH


Liesbeth Jansen 9 mrt, 14:51

Woon in Frankrijk. Als ik hier ben voor zaken en ik moet boodschappen doen last ik ah links liggen. Bij onze bank is een creditcard goedkoper dan een gewone bankpas. Dus ik koop slechts bij Jumbo en/of Lidl. Dan maar niet. Veel zakenpartners snappen niet waarom in NL zo slecht betaald kan worden met creditcard


Anke Wisniewski 16 mei, 15:30

Ja, echt belachelijk, Duurste supermarkt maar service poep hola. Wij wonen en in Buitenland en in Nederland, kunnen onze DEBIT VISA CARD niet gebruiken bij Albert Heyn . Zijn we Europees of zijn we dat niet, aan service geven hangt een kaartje, Jumbo weet dat en geeft wel goede service!!


Jan de Jong 23 okt, 10:42

Blijf mij verbazen dat er nog winkels zijn die creditcard betalingen weigeren. Creditcard bezitters zijn meestal kredietwaardig en besteden meer. Domme zet van deze winkeliers. Ga verdorie met de tijd mee!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!