Computerwinkels leven op na jaren van krimp

De omzet van computer- en softwarewinkels is in de eerste vier maanden van dit jaar fors toegenomen. De stijging volgt op een periode van bijna tweeënhalf jaar waarin de omzet daalde. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

In april kwam de omzetgroei uit op liefst 47,1 procent. Computerwinkels profiteerden onder meer van de toegenomen investeringen vanuit het bedrijfsleven. Bedrijven waren evenals consumenten genoodzaakt om verouderde soft- en hardware te vervangen, omdat onder meer Windows XP niet langer door Microsoft wordt ondersteund.

De opleving van computerwinkels zorgt voor een omzetplus van de consumentenelektronicabranche, waar ook winkels in wit- en bruingoed deel van uitmaken. In het eerste kwartaal nam de omzet met twee procent toe, de eerste kwartaalstijging sinds eind 2010. In april en mei groeide de omzet met respectievelijk negen en een half procent.

Winkels in bruin- en witgoed groeiden in de eerste vier maanden van dit jaar minder sterk dan computerwinkels. De laatste keer dat die sector een positief kwartaal afsloot was in het tweede kwartaal van 2012. In het eerste kwartaal noteerden de verkopers van onder meer wasmachines en televisies een daling van een half procent, gevolgd door een stijging van 4,8 procent in april.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends