'HEMA bespaart acht miljoen met nieuw pauzebeleid'

HEMA kan zo’n acht miljoen euro per jaar besparen wanneer personeel in bakkerijen, distributiecentra en winkels afziet van zijn betaalde pauzes. De winkelketen diende daarvoor een aanvraag in bij de betrokken ondernemingsraden, die in handen is van Het Financieele Dagblad.

Die maatregel is nodig om de ‘weg naar herstel door te zetten’, zegt HEMA. Daarvoor worden onder meer alle 528 Nederlandse filialen omgebouwd. Door de betaalde pauzes te schrappen houdt de winkelketen vijftienduizend euro over per winkel, berekent het dagblad in zijn column Bartjens.

Werknemers moeten volgens de arbeidstijdenwet bij een volledige werkdag twee pauzes van een kwartier nemen. In het Utrechtse distributiecentrum nemen medewerkers zelfs vier keer een korte pauze. HEMA wil in navolging van enkele branchegenoten stoppen met het uitbetalen van deze kwartiertjes en de diensten van zijn medewerkers verlengen zodat zij aan hetzelfde aantal uren komen.

Bij een gemiddelde werkweek van vier dagen zijn dat in totaal grofweg 496 duizend uur aan gratis werk, of 280 fte’s. Wanneer de salariskosten van HEMA evenredig over alle landen worden verdeeld, betaalde de winkelketen vorig jaar zo’n 130 miljoen euro aan zijn Nederlandse werknemers. 280 fte’s vormen 6,45 procent van het totaal aantal fte’s in Nederland, oftewel acht miljoen euro. ‘Dat is vast genoeg voor een lik HEMA-verf over de muren, maar er zijn facelifts waar je een dikkere portemonnee voor nodig hebt’, aldus Het Financieele Dagblad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!