LTO vreest prijsdumping na Russische boycot

LTO Nederland roept supermarkten op niet te profiteren van de Russische importstop voor alle groenten en fruit uit de Europese Unie. De land- en tuinbouworganisatie wil dat het kabinet de gevolgen voor boeren en tuinders opvangt.

Rusland is een belangrijke afnemer van de land- en tuinbouwproducten uit Nederland, stelt voorzitter Albert Jan Maat. In totaal wordt er jaarlijks voor anderhalf miljard euro geëxporteerd naar Rusland. De gevolgen moeten daarom volgens hem niet onderschat worden. “De boycot heeft niet alleen consequenties voor de afzet van producten, maar ook voor de prijzen op de Europese markt. We gaan er vanuit dat die dalen als gevolg van overschotten.”

LTO vroeg het kabinet vorige week al om crisismaatregelen. Zo wil de organisatie dat producten uit de markt worden genomen, of tijdelijk worden opgeslagen. “Daar kan de Europese Unie ook een rol in spelen”, stelt Maat.

Maat, tevens voorzitter van de Europese boeren- en tuinderorganisatie COPA COGECA, vroeg de Europese Commissie volgens Levensmiddelenkrant al om een opkoopfonds in te stellen. “Dit fonds moet voorkomen dat de prijs keldert omdat agrariërs hun producten niet meer kunnen afzetten.”

Reacties