Frankrijk draagt supers mogelijk voedselschenking op

Franse supermarkten worden mogelijk verplicht hun onverkochte foodproducten te doneren aan een voedselhulpinstantie. Een groep politici heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

Het gaat hierbij om levensmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, maar die nog wel eetbaar zijn. De maatregel zou gelden voor supermarkten die groter zijn dan duizend vierkante meter. Zij zouden de logistieke organisatie gemakkelijker voor hun rekening kunnen nemen dan kleinere spelers.

Iedere grote supermarkt in Frankrijk zorgt jaarlijks voor tweehonderd ton afval. Veel retailers leveren hun restanten aan onder meer voedselbanken. Zo was volgens voedselbankleverancier Fédération des banques alimentaires in 2012 32 duizend van de honderdduizend ton van zijn voedsel afkomstig was van grote en middelgrote supers.

In Nederland sluist Lidl al zijn groente- en fruitretourstromen door naar de Voedselbank. Ook DEEN is hierover in gesprek met instantie. Voor supermarkten is een dergelijke samenwerking een goedkope manier om hun reststromen te verminderen, zei bestuurslid Salomon Querido van de koepel Voedselbanken eerder tegen RetailNews. “Ze maken geen stortingskosten omdat de Voedselbank hun producten afneemt. Bovendien leidt het tot minder voedselverspilling.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!