Om boeren, tuinders en vissers te beschermen tegen de macht van supers moet er een toezichthouder komen. Daarvoor pleit CDA.
Grote inkooporganisaties leggen hun leveranciers te vaak eenzijdige prijsverlaging op, vindt Tweede Kamer-lid Jaco Geurts van de christendemocraten. Op dit moment kunnen ze met hun klachten alleen bij die inkooporganisaties zelf terecht. “Een boer of tuinder denkt wel twee keer na voordat hij dat doet. Komend jaar is hij namelijk weer afhankelijk van die supermarkt”, zegt Geurts. Een toezichthouder moet controleren of de inkooporganisaties hun macht niet misbruiken.
Daarnaast moeten boeren, tuinders en vissers een economisch kartel kunnen vormen. Daarmee wordt de macht van supermarktketens bij het vaststellen van de prijzen beperkt. “Nederland telt nu vijf grote inkooporganisaties die eigenlijk de prijzen bepalen”, aldus Geurts. Als leveranciers een front vormen richting hun afnemers kunnen ze volgens hem voorkomen dat hun producten tegen kost- of bodemprijzen van de hand gaan.
Belangenorganisatie CBL vindt de aanstelling van een onafhankelijk toezichthouder onnodig. Bij een in 2013 opgerichte stuurgroep waar partijen een klacht kunnen indienen over een afnemer of leverancier is vooralsnog één zaak ingediend. “En die bleek niet hard”, zegt directeur Marc Jansen tegen Distrifood. Dat komt volgens hem doordat er geen klachten zijn of doordat men niet weet hoe het systeem werkt. “Ik zou dus terughoudend zijn met het instellen van een dure toezichthouder in Nederland die vervolgens vrijwel niets te doen heeft.”
‘Beperk machtspositie van supermarkten’
Gepubliceerd op 20 augustus 2014 om 07:45
Reacties 0